Un ex-ministru al Educaţiei critică iniţiativa privind comasarea universităţilor. Deputat PAS: Nimeni n-a avut curaj să-şi asume această reformă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea de Stat din Moldova
Universitatea de Stat din Moldova

Reforma învăţământului superior, anunţată de guvernarea PAS, va duce la lichidarea unor universităţi importante din Republica Moldova şi la distrugerea institutelor de cercetare. O spune ex-ministrul Educaţiei, Corneliu Popovici. De cealaltă parte, reprezentanţii guvernării spun că reforma este necesară în contextul unui număr tot mai mic de studenţi, notează IPN.

Deputaţii PAS dau asigurări că programele de studii de la universităţile optimizate vor fi menţinute, iar profesorii îşi vor continua activitatea.

Potrivit unui anunţ al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova va fi reorganizată prin absorbţia Academiei de Administrare Publică, a Universităţii de Stat de Educaţie Fizică şi Sport şi a majorităţii Institutelor de cercetare din ţară. De asemenea, Universitatea Agrară va fi absorbită de Universitatea Tehnică. Universităţile de stat din Tiraspol şi din Taraclia, vor fi absorbite de Universitatea Pedagogică din Chişinău. Ex-ministrul educaţiei din Guvernul Chicu spune că reforma demarată de PAS va distruge sistemul de învăţământ superior.

„Reforma nu trebuie să se reducă la distrugere, lichidare, închidere. Decizia de a transfera majoritatea institutelor de cercetare în subordinea Universităţii de Stat din Moldova, ţinând cont de modalitatea de finanţare, va duce inevitabil la dispariţia acestor institute. Iniţial, au fost rupte de Academia de Ştiinţe şi acum vor fi lichidate. Există o modalitate clară de apreciere a unei universităţi. Potrivit legii, orice instituţie este supusă acreditării, în urma acestei acreditări, care vizează inclusiv numărul de studenţi, se decide dacă se închide sau nu. Ministerul Educaţiei s-a lansat într-o aventură care nu respectă principiul transparenţei şi care va duce la distrugerea Universităţii Agrare, cu o istorie de peste 80 de ani”, a spus ex-ministrul Educaţiei, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii „Tema” de la postul de televiziune Primul în Moldova.

De cealaltă parte, deputaţii PAS vin cu cifre în favoarea deciziei de optimizare a universităţilor. Potrivit guvernanţilor, fortificarea universităţilor este necesară pentru a le oferi studenţilor studii de calitate şi pentru a moderniza infrastructura.

„De mulţi ani se vorbeşte despre necesitatea acestei reforme, dar nimeni nu-şi asuma această reformă. Studiile realizate de actori neutri, cum sunt partenerii internaţionali, spuneau că sistemul universitar se apropie de colaps. Dacă acum 10 ani erau 100 de mii de studenţi, acum avem 50 de mii. Dinamica este în descreştere, iar în anul 2030, potrivit prognozelor optimiste, riscăm că avem 12-15 mii de studenţi. Evident că este necesar acest efort de modernizare şi optimizare a sistemului de învăţământ. În privinţa Universităţii Agrare, programele rămân, studenţii rămân, profesorii rămân”, a spus deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc.

Potrivit Ministerului Educaţiei şi Cercetării, reorganizarea instituţiilor de învăţământ presupune transferul studenţilor, al personalului academic şi auxiliar, transferul patrimoniului. Procesul de reorganizare este planificat între perioada de absolvire a studiilor şi începutul noului an de studii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite