Ultimatum pentru guvernul de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestatarii de la Chişinău au dat un ultimatum Guvernului Pavel Filip: dacă până joi la orele 17:00 executivul nu demisionează pentru organizarea alegerilor anticipate ”manifestanţii vor acţiona dur”. În paralel s-a înregistrat un conflict între doi lideri ai protestelor, socialistul Igor Dodon şi Renato Usatîi, în urma unui reportaj realizat de postul Publika TV, deţinut de Vlad Plahotniuc.

Protestul de duminică s-a încheiat cu adoptatea unei rezoluţii în care este constatată capturarea tuturor instituţiilor statului şi prin care se cere demisia guvernului şi modificarea Constituţiei astfel încât preşedintele să fie ales prin votul populaţiei. Protestatarii au înaintat un ultimatum prin care le-au cerut guvernanţilor ca până pe 28 ianuarie ora 17.00 să fie dat curs revendicărilor populare, fiindcă în caz contrar „manifestanţii vor acţiona dur”.

Conflict Usatîi-Dodon

Televiziunea Publika a difuzat un interviu cu un tânăr protestatar care susţine că a venit la proteste deoarece i-au fost promişi bani de către Partidul Nostru condus de Renato Usatîi şi că protestatarii care au luat cu asalt Parlamentul săpătămâna trecută ar fi fost plătiţi cu câte 300 de lei moldoveneşti, circa 15 euro. Renato Usatîi a difuzat la rândul său o înregistrare video în care discută cu tânărul în cauză, iar în această înregistrare tânărul susţine că a fost plătit de Partidul Socialiştilor să facă declaraţii denigratoare despre Partidul Nostru şi Renato Usatîi.

În replică, liderul socialist Igor Dodon susţine că declaraţiile ”protestatarului sincer”, care a provocat reacţii acide din partea lui Renato Usatîi la adresa socialiştilor, este o persoană care este în evidenţe spitalului psihiatric în Basarbeasca şi ar fi executat comanda Partidului Democrat pentru a semănă discordie între liderii protestelor. Dodon a declarat că dacă spusele protestatarului se vor adeveri, atunci conducerea raionului Basarabeasca şi consilierii socialişti din acest raion vor fi demişi, dacă nu - PSRM va aştepta scuze publice de la Usatîi.

Cum vede Moscova protestele

Postul public de televiziune al Rusiei a prezentat un reportaj amplu despre protestele de duminică de la Chişinău. În reportaj se arată că „apropierea Moldovei de Uniunea Europeană a eşuat”, iar protestatarii îşi doresc „să înlocuiască guvernarea pro-europeană”. Ştirea televiziunii ruse arată că atât Igor Dodon, dar şi Renato Usatîi au condamnat relaţiile Republicii Moldova cu UE.

Filip cere bani de la Bucureşti

Republica Moldova nu se va descurca pe termen scurt fără susţinere financiară din exterior, consideră premierul Pavel Filip. „Sunt sigur că în timpul apropiat vom face singuri faţă situaţiei. Am identificat mai multe rezerve pe dimensiunea fiscală, dimensiunea vamală, vom opri controalele excesive la agenţii economici, oferindu-le o relaxare. Dar toate acestea vor avea rezultate nu mai devreme decât peste trei luni. Până atunci vom recurge la optimizări şi contăm pe finanţarea externă. Contăm pe creditul promis de către Guvernul României şi pe deblocarea relaţiilor cu FMI”, a declarat Pavel Filip.

Premierul Republicii  va expedia o scrisoare în care va solicita sosirea cât mai urgentă la Chişinău a unei misiuni FMI şi va cere premierului Dacian Cioloş la Bucureşti deblocarea creditului promis anterior de către România.

Dosar penal pentru protestele de duminică

Inspectoratul General al Poliţiei apreciază că acţiunile de blocare a traseelor naţionale de către protestatari, duminică, 24 ianuarie, cad sub incidenţa mai multor articole din Codul Contravenţional şi Codul Penal. Totodată, poliţia menţionează că decizia de a face marş şi de a bloca traseele, nu a fost anunţată de către organizatori. Cei ce vor fi găsiţi vinovaţi riscă închisoare de la 2 la 6 ani.

Potrivit IGP, duminică în Chişinău au avut loc simultan mai multe proteste desfăşurate de către Partidul Socialiştilor, Partidul Politic Partidul Nostru şi Platforma „Demnitate şi Adevăr”, la care au participat, conform IGP, circa 20 de mii de cetăţeni. Aproximativ în jurul orelor 14.00, participanţii la protest au format o coloană şi au pornit în mod organizat, sub formă de marş, nedeclarând în prealabil acest lucru în Declaraţia depusă la primărie, pe următoarele trasee: bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Şoseaua Balcani – strada Deleanu – Alba-Iulia – Ion Creangă – Ştefan cel mare şi Sfânt – PMAN. Ca urmare pe traseele respective a fost sistată circulaţia rutieră timp de aproximativ o oră, astfel fiind create incomodităţi participanţilor la trafic, dar şi agenţilor economici din preajmă.

Anchetă pentru coruperea deputaţilor

Centrul Naţional Anticorupţie s-a autosesizat pe marginea declaraţiilor făcute în ultimul timp de mai multe persoane publice, cu privire la faptul că unii deputaţi din actuala majoritate parlamentară ar fi fost corupţi, conform Deschide.md. ”Ne-am autosesizat încă în primele zile când au fost făcute astfel de declaraţii. Urmează să fie audiate mai multe persoane”, a declarat purtătoarea de cuvând a CNA Angela Starinschi.

Parlamentul îşi începe sesiunea ordinară de primăvară începând cu 1 februarie. Dispoziţia de convocare a legislativului a fost semnată de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite