Ucraina a detronat Republica Moldova în topul contrabandei cu ţigări în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa neagră a ţigaretelor din România a crescut, în septembrie 2013, până la 15%, faţă de 11,8% în iulie. Este cea mai mare creştere din acest an, conform unei analize realizate de compania de cercetare Novel.  Cota cea mai mare o au aşa numitele produse "Cheap Whites“, după care urmează ţigările cu timbre de acciz din Ucraina şi Republica Moldova.

"După tendinţa continuă de scădere din ultimele şase luni, comerţul ilicit cu ţigarete a crescut semnificativ, cu 3,2 puncte procentuale, ajungând în septembrie la 15%. Cu excepţia regiunilor Centru şi Sud din România, în toate celelalte regiuni notăm creşteri, cele mai importante fiind înregistrate în Bucureşti (cu 6,2 pp. faţă de iulie) şi Nord-Vest (cu 7,6 pp.). Aşa numitele produse “Cheap Whites” deţin cea mai mare pondere din piaţa neagră (36,8%)“, constată Marian Marcu, directorul Novel Research.

Creşterea contrabandei stârneşte îngrijorare

”Este vorba despre o creştere de peste trei puncte procentuale, în doar doua luni, în condiţiile în care preţul mediu pe piaţa ilicită a rămas la nivelul lunii iulie. Drept urmare, ne exprimam îngrijorarea cu privire la aceasta majorare a contrabandei, cea mai importantă din ultimii doi ani. Speram să fie doar o problema conjuncturală şi, imediat după încheierea procesului de reorganizare şi restructurare a Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală şi a Autorităţii Naţionale a Vămilor, contrabanda sa intre din nou pe trend descrescător. Pe de altă parte, este demn de remarcat continua scădere a fluxului produselor provenite din Serbia, de la circa 24% în 2012, la 5% in septembrie, ca rezultat al eforturilor comune ale Politiei de Frontiera şi ale Vămii, cu sprijinul producătorilor de ţigarete“, susţine Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

Ucraina lider, iar Moldova e pe locul doi

Din punctul de vedere al provenienţei, produsele cu timbru de Ucraina înregistrează o uşoară creştere, furnizând 24,8% din comerţul ilicit, iar produsele cu timbru de Republica Moldova o uşoară scădere (20,9%). Fluxul produselor provenite din Serbia continuă tendinţa de scădere, până la 5,5 %. Ponderea produselor tip Duty Free rămâne constantă, furnizând 4,4% din comerţul ilicit, arată studiul Novel.

Privind retrospectiv, în 2002 – 2003, piaţa neagră a ţigărilor din românia însemna 2-3%, în 2006, contrabanda a urcat spre 10%, pentru ca în 2010 de atingă un maxim istoric de 36,2%, ca urmare a creşterii masive a accizei pentru ţigarete. Acum, comerţul ilicit cu ţigarete ajunge la 15% din piaţă.

Pe piaţa românească a tutunului - estimată la circa 3,2 miliarde de euro -, sunt prezente toate cele trei companii care domină şi la nivel internaţional industria tutunului: BAT, JTI şi Philip Morris International (deţin împreună 95% din piaţă).

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. 14% din veniturile bugetare ale anului trecut au reprezentat accize si taxe provenite din sectorul tutunului.

Un punct procentual pierdut de piaţa legală înseamnă sume mai mici la bugetul de stat al României de circa 40 de milioane de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite