Transnistria va aproviziona R. Moldova cu 90% din necesarul de energie electrice. Restul, importat din Ucraina și România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chișinăul a prelungit contractul privind livrarea energiei cu Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES), până la sfârșitul anului 2024, fiind prevăzută 90% din necesarul de lumină al țării. Restul va fi luat de la București și de la Kiev.

Chișinăul a prelungit contractul cu MGRES. FOTO: Arhivă
Chișinăul a prelungit contractul cu MGRES. FOTO: Arhivă

Responsabilii Ministerului Energiei al țării vecine au anunțat miercuri despre prelungirea contractului de achiziție a energiei electrice cu MGRES, subliniind că prețul a rămas același, adică de 66 dolari per MWh.

„Conform graficului agreat de părți, în luna noiembrie MGRES va livra malului drept al râului Nistru circa 257 mii MWh, ce constituie peste 90% din necesar, exceptând centralele de termoficare din Chișinău și Bălți și cele din surse regenerabile”, anunță reprezentanții instituției de resort.

Dar în timpul iernii, volumul livrat de regiunea separatistă Transnistria va scădea treptat, iar necesarul de lumină al țării va fi acoperit și de energia produsă pe plan local.

„În lunile de iarnă, odată cu pornirea CET-urilor care produc și energie electrică, volumul de energie electrică achiziționat de la MGRES va scădea spre 230-250 mii MWh, ceea ce ca pondere va constitui aproximativ 65% din necesarul malului drept al râului Nistru. Contractul cu MGRES permite consumatorilor din dreapta Nistrului să aibă tarife accesibile în comparație cu alte țări din regiune”, mai precizează autoritățile țării vecine.

Totodată, ele mai anunță că „în orele de vârf, la necesitate, suplimentar vor fi contractate volume de energie electrică de la producători din Ucraina și România, precum și de pe bursa română OPCOM”.

În luna decembrie a anului trecut, autoritățile de la Chișinău au anunțat că Energocom, societate locală, a semnat contractul cu MGRES, compania din regiunea transnistreană, privind achiziția energiei electrice, dar în schimb este livrată întreaga cantitate de gaze naturale primită de la Gazprom. 

Tot de anul trecut, Republica Moldova a început să se confrunte cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa, având deficit de lumină și de gaze naturale și fiind nevoită să întreprindă diverse acțiuni pentru ca să facă față situațiilor neprevăzute. 

În acest context, prim-ministrul moldovean, Dorin Recean, a afirmat recent că țara sa este pregătită pentru iarnă, având suficiente gaze în depozite și nu se lasă intimidată de provocările lansate de Rusia care a amenințat-o în repetate rânduri că o va lăsa fără resurse energetice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite