Transnistria trebuie să accepte Acordul de Liber Schimb cu UE dacă nu îşi doreşte falimentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica Tirotex din Transnistria. FOTO: Adevarul
Fabrica Tirotex din Transnistria. FOTO: Adevarul

Preferinţele comerciale care se aplică în regiunea transnistreană vor expira la 31 decembrie 2015. Dacă Transnistria nu va adera la Acordul de Liber Schimb, situaţia din regiune se va agrava semnificativ.

Expertul Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, consideră că în cazul în care Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, parte a Acordului de Asociere, nu se va extinde în regiunea transnistreană, aceasta ar putea afecta negativ situaţia economică din regiune.

Acordul de Asociere cu UE va oferi noi oportunităţi pentru oamenii de afaceri din Transnistria şi pentru dezvoltarea economică a regiunii. Ponderea UE din volumul total al exporturilor în septembrie 2015 a înregistrat aproximativ 30%, în situaţia în care exporturile spre Federaţia Rusă, în aceiaşi perioadă, au constituit aproximativ 7,5%. Ponderea importurilor în regiunea transnistreană prezintă o situaţie inversă, importurile din UE constituind aproximativ 8%, iar cele din Federaţia Rusă aproximativ 50%. „În situaţia în care preferinţele comerciale autonome pentru Transnistria vor expira la 31 decembrie 2015, iar aplicarea Acordului de liber schimb nu se va extinde în regiune, cea mai mare lovitură va fi asupra agenţiilor economici şi, implicit, asupra populaţiei”, susţine expertul, Iulian Groza.

Pregătirea şi asigurarea implementării prevederilor Acordului de Liber Schimb depinde de nivelul de interacţiune între autorităţile Republicii Moldova şi UE cu autorităţile de la Tiraspol. Obiectivul principal este de a identifica şi asigura implementarea unui set de cerinţe minime care ar permite lansarea realizării, de facto, a Acordului în regiune cum ar fi: excluderea tarifelor la importul bunurilor din UE care la moment se aplică de către autorităţile din regiunea transnistreană; asigurarea certificării originii bunurilor de către autorităţile vamale moldoveneşti pentru exportatorii din regiune; evaluarea de către autorităţile competente ale RM a standardelor sanitare şi fito-sanitare şi respectiv eliberarea certificatelor de conformitate pentru bunurile exportate din regiunea transnistreană spre UE.

„Provocarea cheie va ţine şi de dimensiunea politică a acestui proces. La moment realitatea este că până la expirarea PCA mai rămân mai puţin de două luni, iar un mecanism clar nu este definit deocamdată”, a conchis Iulian Groza.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite