Transnistria cere recunoaşterea independenţei după ce Chişinăul a anunţat că depune cerere de aderare la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vadim Krasnoselski, liderul de la Tiraspol
Vadim Krasnoselski, liderul de la Tiraspol

Aşa-numitul Minister de Externe al Transnistriei a anunţat vineri, 4 martie, că Tiraspolul solicită comunităţii internaţionale recunoaşterea independenţei regiunii transnistrene, în contextul în care Chişinăul intenţionează să depună cerere de aderare la Uniunea Europeană.

Administraţia separatistă de la Tiraspol consideră că cererea Republicii Moldova privind aderarea la UE schimbă radical „circumstanţele de reglementare a relaţiilor moldo-transnistrene”.

„Acest pas (n.r. - semnarea cererii de aderare) a fost făcut fără a lua în calcul poziţia şi fără a consulta partea transnistreană şi cu ignorarea totală a acestui subiect în cadrul negocierilor. De aceea, acest pas pune capăt procesului de reglementare”, se spune într-un comunicat al aşa-numitului MAE de la Tiraspol.

Potrivit Tiraspolului, decizia autorităţilor de la Chişinău înseamnă că Moldova este gata să cedeze suveranitatea Bruxelles-ului, fapt cu care nu este de acord administraţia separatistă.

„Poporul transnistrean şi-a determinat destinul la 2 septembrie 1990 într-un mod civilizat şi democratic, a oprit agresiunea militară a Republicii Moldova în 1991-1992, şi-a apărat libertatea şi independenţa, iar la referendumul naţional din 17 septembrie 2006 şi-a reafirmat fermitatea privind recunoaşterea internaţională a suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova Transnistrene”, se spune într-o declaraţie a aşa-numitului minister de externe.

Amintim că preşedintele Maia Sandu a semnat joi, 3 martie, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Cererea, care este adresată preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, ţară care deţine preşedinţia Consiliului UE, a fost cosemnată de speakerul Parlamentului, Igor Grosu, şi premierul Natalia Gavriliţa.

„Dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt şi hotorât, folosind oportunităţile oferite de peisajul schimbător al lumii. Trebuie să acţionăm imediat atunci când ne-o cer circumstanţele şi vedem clar oportunitatea de a putea asigura generaţiilor următoare un trai mai bun”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a menţionat că Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. 

„Suntem pregătiţi să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv naţional fundamental. Cetăţenii au ales această opţiune, ei văd viitorul în UE. Ştim paşii pe care trebuie să-i urmăm şi suntem pregătiţi de lucru”, a adăugat Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite