Toleranţa faţă de câinii maidanezi va fi promovată în şcolile din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulan, Rici şi Ţuca în timpul unei demonstraţii. FOTO Artico
Mulan, Rici şi Ţuca în timpul unei demonstraţii. FOTO Artico

„Un câine luat de pe stradă, îngrijit şi iubit poate face lucruri cu adevărat extraordinare”, este concluzia unui băieţel care a participat la proiectul „Câini pentru oameni”, implementat de organizaţia austriacă „Vier Pfoten”. Un alt proiect de acest gen - „Copiii învaţă să protejeze animalele” - urmează a fi desfăşurat şi în şcolile din Republica Moldova.

Scopul este promovarea toleranţei copiilor faţă de animalele fără stăpân şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale acestora.

Rici, Mulan şi Ţuca sunt trei maidanezi care au fost salvaţi de la o moarte sigură, iar astăzi au devenit nişte eroi. Cei trei câini reuşesc să ajute oamenii cu dizabilităţi oferindu-le o terapie preţioasă - valoarea terapeutica a unui animal constă în abilitatea sa de a aborda oamenii într-o manieră imparţială, necondiţionată, fără a judeca persoana dupa vreun criteriu, aşa cum o fac înşişi oamenii. Organizaţia „Vier Pfoten România” a ajuns şi la Chişinău cu un alt proiect, „Copiii învaţă să protejeze animalele”, prin care îşi propune să desfăşoare în şcoli o serie de lecţii privind protecţia, blândeţea şi dragostea pentru necuvântătoare. Cursurile vor fi ţinute elevilor claselor a III-a şi a IV-a.

Necesitatea unor astfel de ore în şcoli

caiet dresaj caini maidanezi

Veronica Tulpan, coordonator de proiect, spune că scopul acestei iniţiative este de a îmbuna inimile copiilor, dar şi ale părinţilor lor în ceea ce priveşte situaţia maidanezilor. „Nu vrem ca fiecare copil să ia acasă toate animalele fără stăpân pe care le vede, dar ne dorim ca ei să se apropie de animale într-un mod cât mai empatic”, afirmă Veronica Tulpan. Prin neglijenţa familiei şi a societăţii, cei mici sunt cu regularitate martorii suferinţei animalelor, acestea sunt vânate fără nicio restricţie, sunt transformate în animale de companie tratate ca pe nişte jucării, sunt închise în grădini zoologice şi circuri. Indiferenţa adulţilor faţă de această problemă este un exemplu negativ pentru copii, care pot deveni şi ei, la rândul lor, indiferenţi faţă de durerea necuvântătoarelor. Proiectul îşi propune să arate că, prin educaţie, această atitudine poate fi schimbată. Picii trebuie să realizeze că doar oamenii pot face ceva pentru apărarea animalelor şi respectarea drepturilor acestora.

„Aproape de animale”

Proiectul urmează a fi implementat în 40 de instituţii de învăţământ din Chişinău, după ce 70 de profesori vor fi instruiţi pentru a fi capabili să ţină lecţiile în faţa copiilor. Aceştia vor avea şi un suport didactic - caietul de studiu „Aproape de animale”, care propune o abordare interactivă prin care copiii se pot implica direct în dezbateri şi activităţi pe marginea temelor prezentate: „Animalele simt”, „Animalele fără stăpân”, „Animalele de companie”. În cadrul activităţilor desfăşurate în clasă, elevii vor interacţiona cu animalele şi vor găsi soluţii pentru ameliorarea situaţiei în care se află acestea. 

Valentina Cujbă, director-adjunct al Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport din Chişinău spune că proiectul a fost salutat de cadrele didactice din licee şi şcoli, unele instituţii desemnând mai mulţi profesori care să participe la instruirile organizate de asociaţia „Vier Pfoten”. „Trăim în timpuri dure, se pierde mult din bunătatea şi sensibilitatea oamenilor. Vrem ca aceşti copii să înţeleagă durerea unui animal abandonat şi să fie mai blajini cu ei”, afirmă Valentina Cujbă.

Câinii, buni terapeuţi

Asociaţia „Vier Pfoten” a demonstrat prin intermediul proiectului „Câini pentru oameni” că maidanezii pot face un lucru minunat – pot ajuta! Câinii de terapie se întâlnesc regulat cu bătrânii sau copiii din instituţiile de profil sub supravegherea îngrijitorilor şi psihopedagogilor. Fiecare copil care participă în program este vizitat o dată pe săptămână timp de o oră de câinele „lui” şi de un instructor. În timpul acestor întâlniri, au loc activităţi fără potenţial de eşec pentru copii, pentru a le reda acestora aprecierea de sine. De exemplu, învaţă cum să hrănească şi să răsplătească câinele, urmărindu-se ca, prin intermediul legăturii cu acesta, copilul să înveţe, de fapt, să se adapteze la situaţiile cotidiene. Psihologii au observat în timp un progres important în comportamentul copiilor în urma acestor şedinţe. Ei acţionează cu mai multă încredere în sine, au o mai mare capacitate de concentrare, sunt mai puţin agresivi şi îşi iau foarte în serios îndatoririle legate de câine. De cealaltă parte, animalele au parte de o afecţiune şi consideraţie pe care nu au mai simţit-o până acum.

Nu orice câine poate fi antrenat

Proiectul „Aproape de animale” a fost lansat în cadrul unei conferinţe de presă la Centrul Republican pentru copii şi tineret „Artico”. În cadrul evenimentului a fost făcută o demonstraţie a abilităţilor căpătate de trei câini, foşti maidanezi. În urma dresajului şi a îngrijirilor, Rici, Mulan şi Ţuka vizitează astăzi o mulţime de centre pentru copii şi bătrâni, inclusiv instituţii de învăţământ obişnuite, pentru a demonstra ce performanţe poate atinge un câine luat din stradă dacă este îngrijit şi iubit. Specialiştii explică însă că nu orice câine poate fi antrenat pentru terapie, întrucât trebuie să fie ceva mai ascultător decât alţii.

Mihaela Rafailescu este cea care se ocupă de Ţuka. „Are opt ani, era foarte bolnavă când am găsit-o, dar după câteva antrenamente mi-am dat seama că are potenţial. Este energică şi veselă”, povesteşte Mihaela. Rici este cel mai tânăr din echipă, are doi ani şi la fel ca Ţuca, a fost găsit abandonat, învelit într-o pungă pe când avea doar câteva zile. „După ce l-am hrănit luni întregi cu biberonul, am început să facem diverse exerciţii şi trucuri”, spune Iulia, stăpâna lui Rici. Cei trei câini sunt ascultători şi prietenoşi, fac salturi, ascultă comenzile dresorilor, ba chiar ştiu să latre de şase ori atunci când sunt întrebaţi cât face trei plus trei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite