Tinerii unioniştii vor un bulevard al Unirii la Chişinău. Ce spune istoricul Iurie Colesnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia obştească „Onoare, Demnitate şi Patrie” (ODIP) au semnat o petiţie pentru redenumirea unei străzi sau unui bulevard din oraşul Chişinău în Bulevardul Unirii. Unii istorici cred că redenumirea frecventă a străzilor este o politică greşită, în schimb vicepretorul sectorului Râşcani ne-a declarat că nu ar fi o idee rea.

Membrii ODIP au creat o petiţie online prin care solicită moldovenilor să voteze pentru modificarea denumirii Bulevardului Moscova din sectorul Râşcani al Capitalei sau a străzii Serghei Lazo din sectorul Buiucani. Până în prezent, peste 400 de oameni au semnat această petiţie online, peste 50% dintre aceştia fiind locuitori ai oraşului Chişinău. 

Autorii au anunţat printr-un comunicat de presă că au de gând să depună o petiţie în acest sens şi la Primăria Chişinău. „În prezent, Chişinăul nu are o stradă a Unirii. În România se găsesc bulevarde şi străzi ale unirii în aproape fiecare judeţ sau localitate. În Republica Moldova e un subiect ce se doreşte a fi ascuns, uitat, deznaţionalizat. De asta venim cu această iniţiativă, pentru a aduce Unirea în Chişinău, acasă”, a precizat Vlad Bileţchi, preşedintele ODIP.

Contactat de Adevărul Moldova, istoricul Iurie Colesnic, care a scris mai multe cărţi despre istoria şi cultura din Basarabia, inclusiv volumul „Chişinăul nostru necunoscut”, ne-a spus că nu este de acord cu modificarea denumirilor de străzi. „Eu cred că este bine ca Bulevardul Unirii să se afle acolo unde este monumentul Unirii. Asta ar fi ideal. Mie nu-mi place în general ideea de a schimba denumirile străzilor. Este o politică absolut greşită. Asta arată slăbiciunea noastră, că noi nu suntem consecvenţi şi nu suntem tari în deciziile pe care le luăm. Şi încă un argument. La Paris am văzut în metrou staţia Stalingrad. Ruşii de mult au uitat de Stalingrad, dar francezii nu-şi rescriu istoria la fiecare cotitură. Există în Chişinău străzi care au fost schimbate de şase-şapte ori. Să ne oprim şi să începem să construim, să nu rescriem istoria”, a comentat iniţiativa Iurie Colesnic.

Vicepretorul sectorului Râşcani Vasile Meriacre ne-a spus că nu cunoaşte despre această iniţiativă. „Cred că mai mult istoricii ar trebui să lucreze la treaba asta. Ar fi bine să se implice şi învăţaţii de la Academia de Ştiinţe. Dar cred că nu ar fi rău”, a declarat vicepretorul pentru Adevărul Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite