Stratfor: FSB-ul rusesc a început purificarea separatiştilor din Donbas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse (FSB) a început un proces de curăţare în rândul separatiştilor din estul Ucrainei. Agenţii secreţi ruşi îi capturează pe luptătorii din Donbas consideraţi a fi necontrolabili de către Moscova, scrie agenţia americană de analize geostrategice Stratfor.

Potrivit analiştilor americani, acordurile de la Minsk au fost la un pas de a nu mai fi prelungite mai departe în 2016 deoarece Ucraina a pus sub semnul îndoielii eficacitatea acestora, făcând referire la continuarea încălcării regimului de încetarea a focului şi contestând cererile de desfăşurare a alegerilor în Donbas.

Focuri mai puţine, ca cedări din partea Rusiei

Totuşi, cu puţin timp înaintea ultimelor negocieri telefonice în „format Normandia” (Rusia, Ucraina, Franţa, Germania), cancelarul german, Angela Merkel, l-a sunat personal pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi a avut o discuţie cu el. Cel mai probabil, scrie Stratfor, în urma acesteia liderul de la Kiev a făcut anumite cedări. În plus, după convorbirile în formatul constituit din cele patru ţări, preşedintele Franţei, Francois Hollande a menţionat că desfăşurarea alegerilor în regiunea separatistă rămâne unul din punctele incluse în acord.

Agenţia americană scrie că Rusia, fiind constrânsă asfel de context şi nevrând ca situaţia din Donbas să se schimbe în defavoarea sa, a făcut la rândul său anumite cedări. Acestea constau în scăderea intensităţii acţiunilor militare în estul Ucrainei. Astfel, deşi rebelii proruşi din regiunea separatistă continuă să încalce regimul de încetare a focului, aceştia şi-au redus numărul de trageri asupra poziţiilor ucrainene, zilnic fiind deschis focul în medie de 10-20 de ori, nu de aproximativ 50, cum era până acum.

Eliminarea nesupuşilor pentru un control mai mare

„Acest lucru are loc pe fondul comunicărilot tot mai dese venite din partea spionajului ucrainean conformă cărora de-a lungul liniei de front s-a intensificat prezenţa agenţilor FSB. Aceştia par să efectueze o curăţare în rândul separatiştilor care sunt consideraţi a nu fi controlaţi de către Moscova. Uneori era destul de greu de explicat în ce bază avea loc escaladarea situaţiei în estul Ucrainei – nu era clar dacă focul era deschis la ordinul Kremlinului sau dacă liderii rebelilor acţionau din iniţiativă proprie. Acum, când FSB restabileşte controlul asupra liderilor separatiştilor, serviciul rus va avea deja garanţia că în Donbas totul se va desfăşura conform comenzilor Moscovei”, menţionează analiza Stratfor.

Un alt indiciu al operaţiunii desfăşurate de serviciile speciale ruseşti este preluarea localităţii Kominternovo, aflată în zona demilitarizată la 23 de kilometri nord-est de oraşul Mariupol, de către o companie de infanterie motorizată a forţelor armate ale Federaţiei Ruse. Localitatea a fost luată sub control de către ruşi pe data de 22 decembrie 2015, când aceştia au intrat cu mai multe tancuri şi TAB-uri şi i-au înlăturat de acolo pe separatiştii.

„Deşi astfel de acţiuni ar putea reprezenta manifestarea unei forme de agresiune asupra grupărilor militare ilegale ale entităţilor autodeclarate Lugansk şi Doneţk şi, indirect, asupra trupelor ucrainene, amplasarea forţelor ruseşti în apropierea celor ucrainene oferă Moscovei un nivel sporit de control direct la nivelul conflictului din estul Ucrainei”, subliniază analiştii agenţiei americane.

Elanul Rusiei, frânat de Washington

Straftor prognozează faptul că, obţinând controlul asupra situaţiei din Donbas, FSB-ul rusesc va înrăutăţi sau va îmbunătăţi starea lucrurilor din regiune în dependenţă de mersul negocierilor. Astfel Moscova va încerca în acelaşi timp să obţină progrese din partea Kievului în privinţa desfăşurării alegerilor locale în estul Ucrainei.

Agenţia americană se arată totodată sigură de faptul că Washingtonul nu va sta deoparte de toate aceste procese. Potrivit analiştilor Stratfor, prin prelungirea actualelor sancţiuni la adresa Rusiei şi impunerea altor noi, SUA îşi demonstrează poziţia pro-ucraineană pe care o deţine şi nu dă semne de nici o dorinţă arzătoare de a face anumite cedări faţă de Moscova.

„Dacă Washingtonul va susţine Kievul în încercările sale de a-şi continua respectarea părţii sale de obligaţii care-i revin din cadrul acordului Minsk-2 până la determinarea Moscovei de a-şi respecta la rândul său în totalitate obligaţiile asumate conforma acestui acord, acest lucru îi va oferi Ucrainei mai multă îndrăzneală în înfruntarea presiunii din partea unor state europene şi a Rusiei pe această temă. Astfel reiese că, în pofida faptului că anul 2016 a început cu compromisuri, relaţiile ulterioare ale Ucrainei cu Rusia, precum şi ale Moscovei cu Washingtonul, nu se arată a fi caracterizate printr-o stabilitate prea mare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite