Specialiştii de la Chişinău şi Tiraspol au discutat despre situaţia şcolilor din stânga Nistrului şi despre recunoaşterea diplomelor emise de Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, la oficiul din Tiraspol al Misiunii OSCE, grupurilor de lucru pentru educaţie, cu participarea experţilor de pe ambele maluri ale Nistrului, au discutat despre presiunile administrative la care sunt supuse instituţiile şcolare de peste Nistru, subordonate Ministerului Educaţiei de la Chişinău.

Responsabilii de la Chişinău au cerut mai multe detalii despre contractele de locaţiune şi a „informat parte transnistreană despre disponibilitatea achitării chiriei şi serviciilor comunale pentru asigurarea funcţionării şcolilor cu predare în grafia latină“. „Şefa grupului de lucru de la Chişinău, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a subliniat că partea moldovenească priveşte acest subiect ca fiind unul tehnic care nu trebuie politizat şi care urmează a fi soluţionat pentru ca procesul educaţional din aceste şcoli să nu fie periclitat“, se spune într-un comunicat de presă al Biroului pentru Reintegrare.

Un alt subiect discutat a fost actele de studii emise de instituţiile de învăţământ subordonate Tiraspolului. „Partea moldovenească a propus crearea unui grup comun de experţi pe domenii de formare profesională care vor iniţia analiza programelor de studii din instituţiile de  învăţământ superior de pe ambele maluri ale Nistrului“, anunţa Biroul de Reintegrare.

Reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului au convenit asupra organizării în timpul apropiat a unei inspecţii comune în şcolile cu predare în grafia latină referitor la respectarea normelor sanitaro-igienice şi normelor antiincendiu. De asemenea, a fost discutată perspectiva unei vizite comune şi în unele instituţii de învăţământ din Tiraspol.

Pe 5 februarie, directorul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol, Ion Iovcev, contabila Tamara Muntean şi şoferul Valeriu Climov, toţi angajaţi la „Lucian Blaga“, au fost reţinuţi de colaboratori ai Comitetului vamal de stat al MAI al Transnistriei, după ce au tranzitat aşa-zisul punct vamal de la Tighina. Cei trei au fost opriţi de miliţienii separatişti în satul Parcani, aflat pe partea stângă a Nistrului, în drum spre Tiraspol. Le-au fost sechestraţi banii pentru salariile profesorilor (circa 8.400 de dolari), telefoanele mobile, ştampila instituţiei şi chiar maşina cu care se deplasau.

Procuratura Generală a Republicii Moldova a deschis un dosar penal în cazul reţinerii ilegale a directorului Liceului „Lucian Blaga“ de al Tiraspol. Iar Parlamentul European a condamnat presiunile asupra şcolilor cu predare în limbă română din Transnistria.

Încă de la sfârşitul anului trecut Fiscul de la Tiraspol le-a trimis şcolilor româneşti din Transnistria scrisori prin care sunt somaţi să plătească impozite şi în republica separatistă, după care directorii liceelor din stânga Nistrului au fost anunţaţi că au de plătit taxe de arendă, ameninţându-i să fie deconectaţi de la gaze, apă şi curent.

 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite