Şevciuk vrea un nou referendum în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evgheni Şevciuk, auto-intitulatul preşedinte al Transnistriei. Foto Adevărul
Evgheni Şevciuk, auto-intitulatul preşedinte al Transnistriei. Foto Adevărul

Aşa-zisul preşedinte de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, aflându-se într-o vizită de lucru la Moscova, a anunţat că Transnistria vrea să organizeze un referendum pe problema autodeterminării regiunii separatiste. Un nou referendum ar fi anticonstituţional, dar ar deschide posibilitatea unui scenariu asemănător cu cel din Crimeea.

„Aceasta este cea mai scurtă cale pentru a rezolva conflictul. Problema va fi soluţionată dacă se vor lua în considerare opţiunile oamenilor care locuiesc în zona de conflict. Noi suntem pregătiţi pentru a examina posibilitatea de a organiza un referendum privind autodeterminarea, însă cu condiţia ca voinţa poporului transnistrean să fie recunoscută şi să fie tratată cu respect”, este declaraţia liderului separatiştilor din stânga Nistrului.

Şevciuk, îngrijorat de NATO

Aşa-zisul preşedinte şi-a exprimat îngrijorarea privind exerciţiile comune pe care le desfăşoară NATO şi Republica Moldova, pe care le consideră drept o pregătire pentru un eventual atac asupra Transnistriei. „Suntem foarte îngrijoraţi de activarea colaborarii structurilor de forţă ale Republicii Moldova cu structurile NATO. Pregătirea structurilor de forţă a Republicii Moldova o concepem ca pe o pregătire pentru o agresiune împotriva Transnistriei”, a menţionat Şevciuk. 

Evgheni Şevciuk şi vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, au semnat un memorandum de colaborare dintre ministerele de Finanţe din Rusia şi Transnistria cu scopul de acordare de ajutor în dezvoltarea sectorului financiar din regiunea separatistă. 

Dmitri Rogozin a declarat că Rusia va sprijini în continuare regiunea secesionistă din Republica Moldova. „În aceste condiţii Rusia, ca stat garant şi mediator în eforturile de a se ajunge la o soluţionare pe termen lung şi viabilă a situaţiei din Transnistria, Rusia îşi continuă cursul de susţinere a republicii”, a declarat Rogozin. 

Scenariul crimeean, aplicat în Transnistria

Nicolae Osmochescu, expert în drept constituţional, consideră că încă un referendum privind autodeterminarea Transnistriei va fi cu certitudine anticonstituţional. Acest referendum nu va fi recunoscut de către niciun actor al comunităţii internaţionale, cu excepţia, poate, a Rusiei care o va face după modelul Crimeei. „Există un mare pericol că Rusia va recunoaşte acest plebiscit neconstituţional după modelul Crimeei, Abhaziei şi Osetiei, după modelul recunoaşterii legitimităţiei alegerilor de duminica trecută din raioanele de est din Ucraina. După recunoaşterea acestui referendum se poate aplica scenariul din Crimeea: sovietul suprem al guvernului transnistrean se va adresa Guvernului rus şi lui Putin să recunoască independenţa Transnistriei. Federaţia Rusă va recunoaşte Transnistria. Următorul pas va fi adresarea statului independent Transnistria de a intra în calitate de subiect în componenţa Federaţiei Ruse, aşa cum s-a întâmplat în Crimeea”.

Potrivit expertului, exemplul Crimeei, dar şi recunoaşterea de către Rusia a Abhaziei şi Osetiei în 2008, îi încurajează pe secesionişti să vină cu iniţiative provocatoare.

Referendumul din 2006

Pe 17 septembrie 2006, în regiunea separatistă a avut loc un aşa-zis referendum privind independenţa Transnistriei. Locuitorii din Transnistria au fost chemaţi să răspundă la două întrebări: dacă sunt de acord ca Transnistria să renunţe la independenţă şi să se integreze în viitor cu Republica Moldova şi dacă susţin cursul spre independenţă a Transnistriei şi integrarea în viitor cu Federaţia Rusă. Potrivit datelor comisiei electorale din regiunea separatistă, la acel referendum au participat 78% din alegători înregistraţi. 96% au votat împotriva integrării cu Republica Moldova şi 98% au ales independenţa şi integrarea cu Federaţia Rusă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite