Șefa Parlamentului European a semnat acordul privind asistența suplimentară pentru Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roberta Metsola a anunțat că a semnat acordul privind oferirea asistenței macrofinanciare de 145 de milioane de euro Republicii Moldova, surse financiare, inclusiv ca țara să sfideze amenințările rusești. 

Metsola a semnat acordul privind acordarea unei noi tranșe de bani Chișinăului. FOTO: Twitter.com
Metsola a semnat acordul privind acordarea unei noi tranșe de bani Chișinăului. FOTO: Twitter.com

Șefa Parlamentului European a anunțat despre semnarea acordului prin care este acordată o nouă tranșă de bani pe pagina sa de pe Twitter.com 

,,Acum trei săptămâni, le-am spus oamenilor din Moldova că ei nu sunt singuri. Astăzi, noi livrăm alți 145 de milioane de euro pentru ca să susținem reformele Moldovei, în timp ce ea continuă să sfideze amenințările Rusiei. Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană”, a scris Roberta Metsola.

image

Asistență macrofinanciară votată în mai

În ianuarie 2023, Comisia Europeană a propus să majoreze asistența macrofinanciară cu până la 145 de milioane de euro pentru țara vecină. Luna trecută, Parlamentul European a votat decizia, fiind adoptată cu 561 de voturi pentru, 43 contra și 20 de abțineri.

Prin urmare, suma disponibilă pentru Republica Moldova se ridica la 295 de milioane de euro.

Republica Moldova are sprijinul UE

Iar la începutul acestei luni, șefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a anunțat un nou pachet de asistență, acesta incluzând un sprijin de aproape 1,6 miliarde de euro, adică cu până la 600 de milioane de euro mai multe față de 2022. 

,,Astăzi sunt foarte bucuroasă să anunț un nou pachet de asistență pentru Republica Moldova cu un obiectiv dublu. Vrem să vă susținem pe dumneavoastră, să abordați impactul războiului din vecinătate și vrem să vă aducem mai aproape de Uniunea Europeană. Acest pachet are cinci inițiative”, a informat Ursula von der Leyen la Chișinău, unde a participat la summitul Comunității Politice Europene. 

De asemenea, aceasta a precizat că majorarea asistenței este menită, inclusiv să sporească reziliența țării împotriva acțiunilor hibride din partea Kremlinului. 

  „Vom reuși practic să dublăm suma asistenței financiare acordate Republicii Moldova și vom aduce investiții directe în economia Republicii. Vrem să majorăm asistența noastră pentru a spori reziliența voastră împotriva acțiunilor hibride ale Rusiei. Văd foarte clar că dumneavoastră întreprindeți, înregistrați un progres semnificativ, vă susținem că ați avansat direct, noi intenționăm să majorăm semnificativ numărul angajaților Delegației UE la Chișinău”, a punctat șefa CE.

Ținta acțiunilor hibride

Din 2022, țara se confruntă cu una din cele mai grave crize energetice din istoria sa, iar atât președinta Sandu, cât și guvernarea PAS de la Chișinău au fost în ultima perioadă de multe ori ținta criticilor din partea Moscovei. 

Ba mai mult, Rusia a amenințat în repetate rânduri Republica Moldova, susținând că „merge pe calea Ucrainei”, invadată în februarie anul trecut de soldații lui Putin.

De altfel, multe dintre amenințări au fost lansate la scurt timp după ce Maia Sandu a denunțat tentativa Moscovei de a destabiliza Chișinăul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite