Se propune adoptarea Legii Magnitsky în Republica Moldova. Ce presupune aceasta
0Reprezentanţii mai multor organizaţii ale societăţii civile propun un proiect de lege de completare a unor acte legislative, numit generic Legea Magnitsky. Documentul prevede trei elemente de bază.
Primul este blocarea accesului la sistemul bancar pentru persoanele care deja s-au manifestat ca infractori pe plan internaţional şi, respectiv, au devenit indezirabili pe liste internaţionale.
O altă prevedere ţine de interdicţia de a intra pe teritoriul Republicii Moldova pentru persoanele care s-au remarcat prin grave violări ale drepturilor omului şi prin sustrageri din sisteme bugetare a unor sume importante de bani. Al treia element se referă la confiscarea proprietăţilor dobândite prin fraude sau spălătorie de bani.
Autorii consideră că adoptarea acestei legi ar putea fi un semn clar pentru comunitatea internaţională că Moldova înţelege ameninţările cu care s-a confruntat şi că este gata să sancţioneze persoanele care sunt direct implicate în fapte reprobabile.
Într-o conferinţă de presă la IPN, directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, a declarat că Legea Magnitsky reprezintă un proces de racordare la standarde de integritate. Totul a început după ce, în 2009, avocatul Serghei Magnitsky a fost arestat şi deţinut în condiţii de izolator pentru o perioadă de 358 de zile pentru că s-a opus sistemului federal de urmărire penală din Rusia, protestând contra acţiunilor de fraudare a bugetului federal şi spălare a banilor în valoare de 5,4 miliarde de ruble.
Avocatul a sfârşit prin a fi torturat şi ucis în izolator fără a avea parte de o justiţie independentă. Ca urmare a acestui caz, multe state au înaintat iniţiative de protejare a celor care luptă pentru integritatea sistemelor administrativ-politice. În 2012 Congresul SUA a adoptat o lege a responsabilităţii dedicată lui Serghei Magnitsky. Apreciind exemplul Congresului american, şi parlamentele Canadei, Marii Britaniei, Estoniei, Letoniei şi Lituaniei au adoptat legi similare cu numele simbolic dedicat lui Serghei Magnitsky, prin care au impus sancţiuni contra unor persoane concrete pentru acte de corupţie, încălcarea drepturilor omului şi alte tipuri de infracţiuni.
„De ce este atât de importantă pentru Republica Moldova o Lege Magnitsky? Pentru că există necesitatea internaţionalizării cazurilor în care persoane din exteriorul şi din interiorul Republicii Moldova au încercat să folosească banii publici în interesele proprii şi au încercat să faciliteze operaţiuni masive de tranzacţii internaţionale în mod ilicit. Republica Moldova are nevoie să-şi cureţe sistemele de guvernare prin racordare la aceste standarde de integritate şi să contribuie cu numele persoanelor care are putea fi sancţionate pe plan internaţional pentru ceea ce s-a întâmplat în sectorul băncilor şi ceea ce s-a întâmplat cu faimosul caz de laundromat rusesc”, a notat directorul IDIS.
Lilia Caraşciuc, director executiv Transparency International Moldova, susţine că fenomenul corupţiei şi fenomenul spălării banilor ia amploare la nivel mondial. Această iniţiativă adoptată de SUA nu este un act de substituire a justiţiei, ci este o încercare de a păzi ţara de persoane cu „mâinile murdare”. Şi aceasta iniţiativă nu s-a oprit doar la SUA, dar se extinde la nivel global. În statele în care există Legea Magnitsky, aceasta a fost votată în unanimitate, în pofida luptelor existente în interiorul acelor legislative.
În opinia sa, în Republica Moldova funcţionează un sistem în care cu o mână se fură bani din sistemul bancar şi se contribuie la spălare a banilor ruseşti, cu o altă mână se încearcă legalizarea acestor bani prin diferite iniţiative, iar cu o treia mână se încearcă a veni cu tot felul de strategii de recuperare a banilor, dar care nu se leagă cu cele două rapoarte Kroll.
Expertul Asociaţiei Comunitatea „WatchDog.MD”, Sergiu Tofilat, spune că Legea Magnitsky ţinteşte clar persoanele corupte, funcţionarii publici din orice colţ al lumii, care fură din banii publici şi persecută, torturează şi omoară acei activişti care denunţă aceste cazuri. „Aceasta va fi, cum spun chimiştii, o hârtie de turnesol şi va arăta faţa adevărată a guvernării şi adevăratele intenţii, mai ales în raport cu partenerii externi”, a mai spus expertul.
Ştefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici şi Reforme, a declarat că astăzi Parlamentul European a adoptat o rezoluţie fără precedent ca mesaj, conţinut şi importantă. Este pentru prima dată în ultimii zece ani când în privinţa Republicii Moldova este adoptată o rezoluţie atât de dură, atât de tranşantă şi prin care se spune literalmente guvernării că instituţiile europene cunosc în detalii ce se întâmplă în această ţară şi nu pot fi în niciun fel manipulate, induse în eroare sau minţite.
Unul dinte punctele acestei rezoluţii spune că instituţiile europene regretă faptul că, din 2014 încoace, nu s-a reuşit o investigaţie minuţioasă şi credibilă a fraudei bancare şi acest lucru subminează încrederea în justiţie. Expertul consideră că e nevoie să fie reîntoarsă încrederea oamenilor în instituţiile statului şi să asigure separarea puterilor în stat, iar Legea Magnitsky este una din acele acţiuni concrete, prin care autorităţile pot da dovadă că vor să se alinieze statelor şi democraţiilor occidentale care nu permit spălarea banilor, nu permit utilizarea justiţiei, nu tolerează tortura în instituţiile penitenciare etc.
Proiectul Legii Magnitsky urmează să fie transmis deputaţilor din Parlament.