Se caută tineri cu spirit civic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul Festival al Tineretului din Republica Moldova sub genericul „angajamentul civic” a avut loc la Chişinău, pe strada Pietonală, de Ziua Internaţională a Tineretului.

Festivalul a debutat cu lansarea primului Index de Tineret din Republica Moldova, care reprezintă o cercetare bazată pe cifre reale, o analiză atât calitativă cât şi cantitativă, cu sarcini bine conturate ce urmează a fi implementate pe patru coordinate precum participarea civică a tinerilor, oportunităţi economice pentru tineri, servicii calitative pentru tineri şi consolidarea sectorului tineretului.

Planuri pentru tineri

De asemenea, Ministerul Tineretului şi Sportului au elaborat un plan foarte clar în domeniul politicilor de tineret, cu sarcini articultate, cu legi şi regulamente ce urmează a fi implementat cu ajutorul şi implicarea tineretului activ. „Voi institui un consiliu cu trei camera, format din tineri cu spirit civic, reprezentanţi ONG şi consilii locale/rationale, cu care voi consulta orice idee, începând de la process până la rezultat”, a declarat Loreta Handrabura, ministrul Tineretului şi Sportului al Republcii Moldova. 

Prezent la deschiderea festivalului, prim-ministrul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ a felicitat tinerii cu ocazia sărbătorii internaţionale şi a menţionat că, „îmi dau seama din postura în care mă aflu că multe rămân nevalorificate, pe lângă energie, spirit civic şi implicarea tinerilor, mai contează şi susţinerea plenară din partea statului, că tinerii sunt viitorul ţării, noi pentru voi muncim. Sper că în acest guvern, împreună cu partenerii din Uniunea Europeană, vom reuşi să cumulăm energiile noastre şi să ajungem la o sinergie comună pentru realizarea proiectelor propuse. Programul la capitolul politici de tineret să fie realizat, să fie fericiţi tinerii, dacă vor fi fericiţi şi Republica Moldova va fi fericită”.

Mesajul european

Reprezentanţii Uniunii Europene au îndemnat tinerii din Republica Moldova să se implice cât mai activ, să aibă mai mult spirit civic, că viaţa nu înseamnă doar studii. „În Moldova rata şomajului este mai scăzută în rândul tinerilor în comparaţie cu alte state din UE. Pe când din alte puncte de vedere, tinerii moldoveni nu inregistrează rezultate atât de bune. Dacă ne referim la implicare civică, scorul este de doar 0,34 %. Viaţa înseamnă implicare şi participare activă în societate. Prin programul „Iniţiativa serviciului de voluntariat European”, în fiecare an în Moldova vin 60 de voluntari străini, care se implică în proiecte de sănătate, educaţie şi cultură. Voluntarii internaţionali lucrează în Moldova pentru moldoveni. Acest program poate fi organizat şi în UE cu tineri moldoveni, dar cu părere de rău nu prea este folosit. Iată de ce vreau implicare din partea voastră”, a declarat Wicher Slagter, şef al delegaţiei UE în Moldova.

Statistica arată că, doar 15 % dintre tinerii moldoveni dau dovadă de spirit civic, motiv pentru care genericul festivalului este tineretul şi implicarea civică a acestora. „Noi am mers prin zona rurală a Moldovei şi am rămas surprinşi să aflăm că, oamenii nu cunosc ce este un ONG, ce face un voluntar, ne mai vorbind de spirit civic”, a menţionat Doru Curoşu, preşedintele Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova. 

Activităţi creative

În acelaşi context, a fost organizată o expoziţie de fotografii prin care participanţii şi-au prezentat activităţile civice cât mai creative şi clar cu putinţă. De asemenea, în cadrul Festivalului Tineretului au organizat un târg, unde cele mai active organizaţii de tineret din toată ţara şi-au prezentat proiectele de voluntariat, activism civic şi programe de schimb cultural internaţionale. 

Bunăoara, „Youth for Understanding Moldova” are câteva programe de schimb internaţional educaţional pentru elevii din liceu în ţări precum Germania, Elveţia, Finlanda, SUA, Japonia, etc. „Completând o anchetă şi trecând cu success etapa de interviu, am obţinut un program de schimb în Germania pentru un an de zile. Am avut o experienţă inedită, unde am reflectat asupra mea, am înţeles cultura, oamenii şi educaţia lor”, ne spune Cătălina Dondiuc, voluntar. 

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite