Şase experţi europeni au început evaluarea instituţiilor de drept de la Chişinău. Tapiola: Misiunea va continua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Naţională Anticorupţie din România a trecut râul Prut prin prezenţa Laurei Codruţa Kövesi la Chişinău, iar acest fapt se datorează Uniunii Europene, crede premierul interimar de la Chişinău, Gheorghe Brega.

Prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Gheorghe Brega, şi şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, au vorbit despre misiunea europeană de evaluare a instituţiilor statului de drept de la Chişinău.

Aceasta şi-a început activitatea la data de 30 noiembrie 2015. Din prima misiune europeană de evaluare a instituţiilor de drept fac parte procurorul general din cadrul DNA România, viceprocurorul general din Belgia, viceprocurorul din Torino, Italia, doi judecători din Germania şi Franţa şi un reprezentant din Cancelaria Austriei.

Gheorghe Brega a menţionat că are mare încredere în misiunile de evaluare chiar dacă acestea sunt, de multe ori, radiografii sumbre a ceea ce există deja în ţară. „Rezultatele evaluării instituţionale şi sistemice comprehensive vor fi folosite drept bază pentru viitoarele schimbări în domeniul anticorupţie”, a declarat premierul interimar al Republicii Moldova.

Potrivit ambasadorului UE, Pirkka Tapiola, după încheierea actualei misiuni, în luna ianuarie 2016 vor fi selectaţi alţi câţiva experţi care vor continua evaluarea Curţii Supreme de Justiţie, Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei şi întregului sistem anticorupţie. „În continuare, vom avea un consilier la nivel înalt pe domeniul anticorupţie, care va putea să ajute Guvernul nou ca să ducă mai departe lecţiile învăţate şi să vadă cum trebuie să avanseze, aceasta cu condiţia că va exista voinţă politică”, a declarat ambasadorul UE.

Pirkka Tapiola crede că misiunea de evaluare nu va rezolva problemele existente în Republica Moldova, dar subliniază cine ar putea face acest lucru. „Problemele voastre vor fi rezolvate dacă oricine va guverna această ţară va folosi aceste instrumente, asistenţa tehnică, programele diferite şi dacă le va uni, le va transforma într-o politică şi va lucra ca să transforme sistemul ordinii de drept într-unul într-adevăr democratic”, a mai spus ambasadorul UE.

În lunile martie-aprilie 2016 va fi organizat un atelier de lucru care se va desfăşura pentru a disemina constatările-cheie publicului larg. „Constatările nu vor fi informaţii secrete, noi sperăm că acestea vor ajuta societatea civilă şi pe cei care aşteaptă reformele să aibă acel instrument de monitorizare pentru a afla ce se întâmplă”, a continuat Pirkka Tapiola.

Actuala misiune de evaluare îşi va încheia activitatea în luna decembrie, iar în ianuarie 2016 îşi va începe activitatea a doua misiune de experţi, care va dura până la sfârşitul lunii martie anul viitor.

Exerciţiul de evaluare a mai multor instituţii de drept din Republica Moldova este organizat în contextul unei cereri semnate de conducerea Parlamentului şi a Guvernului. Scopul acestui exerciţiu este evaluarea de către experţii europeni, care vin de la instituţii similare, a instituţiilor din Moldova, pe care aceştia le vor vizita pentru ca mai apoi să le ofere şi recomandări. 

În prima etapă a misiunii sunt evaluate Centrul Naţional Anticorupţie, Comisia pentru Integritate, Curtea Constituţională, Procuratura Generală şi Institutul Naţional de Justiţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite