Roman Viktyuk a provocat un „tsunami“ la Chișinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectacolele celebrului regizor de la Moscova, jucate în cadrul Festivalului Internațional al Artelor Scenice BITEI-2012, au vrăjit publicul de la Chișinău.

Roman Viktyuk, creatorul teatrului de la Moscova care-i poartă numele, a revenit la Chișinău cu două spectacole - „Salomeea" de Oscar Wilde și „Maestrul și Margareta" de Mihail Bulgakov.

BITEI - 2012, un regal cultural la Chişinău

În „Salomeea", controversatul regizor a împletit două istorii tragice și pasionale - parabola prințesei iudaice care i-a cerut împăratului Irod pentru un dans capul lui Ioan Botezătorul și povestea autorului englez condamnat la închisoare pentru homosexualitate. Impresionant prin dansul actorilor și contrastele muzicale, plin de erotism, spectacolul cu un subiect atât de sensibil pentru Moldova zilelor noastre a vrăjit publicul de la Chișinău. Opera Națională a fost plină ochi miercuri seara, iar la final spectatorii au aplaudat minute în șir în picioare. „Am simțit venind din sală un val de energie, ca un tsunami în Japonia", a mărturisit Viktyuk după prezentare.

„De fapt, spectatorii nu i-au aplaudat pe actori, ci pe ei înșiși, pentru că s-au scufundat în interiorul lor, iar organismul le-a spus: aveți capacitatea și, mai ales, nevoia de a iubi. În omul care a strigat din toți rărunchii «Bravo!» s-a trezit ceva adormit demult", a adăugat el.

„Maestrul și Margareta" s-a jucat aseară, tot la Operă. Departe de textul original, spectacolul grotest scoate în vileag absurditatea epocii staliniste. Balul Satanei devine un sabat al dictatorilor sovietici, unde dansează busturile lui Lenin și Stalin.

MESAJ PENTRU „F"

Roman Viktyuk a participat și la ediția precedentă a festivalului, de acum doi ani, cu spectacolele „Cameristele“ și „Romeo și Julieta“. Ca și atunci, sediul Teatrului „Ionesco" nu este funcțional. Dezamăgit, artistul a ținut să-i adreseze un mesaj unui om numele căruia începe cu litera „F". S-a referit la premierul Vlad Filat, deși apelul este valabil și pentru ministrul Culturii, Boris Focșa. „Când voi veni data viiitoare, sper că mă veți întâmpina pe treptele teatrului și vom urmări împreună premiera pe care o vom aduce în țara voastră, pe care o iubim", a spus regizorul.

Matei Vișniec, dramaturg: „Dacă aș fi președinte, aș obliga politicienii să vină la teatru"

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite