Rezultatele financiare, perspectivele şi proiectele de viitor ale Băncii de Economii (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: Ivan Ursu, Viorel Bîrcă şi Ilan Shor FOTO: TUDOR IOVU
De la stânga la dreapta: Ivan Ursu, Viorel Bîrcă şi Ilan Shor FOTO: TUDOR IOVU

Astăzi, 15 iulie 2014, a fost organizată conferinţa de presă a Băncii de Economii S.A., cu tematica “Rezultatele financiare, perspectivele şi proiectele de viitor ale Băncii de Economii”. Aceasta a fost susţinută de: Viorel Bîrcă, preşedinte interimar al Comitetului de Conducere; Ivan Ursu, Vicepreşedintele Consiliului şi Ilan Shor, Preşedintele Consiliului.

Anul 2014 este pentru Banca de Economii unul care a redefinit tabloul poziţiei sale ca instituţie financiară şi perspectivele dezvoltării în anii ce urmează. Din momentul aprobării de către BNM a membrilor noului Consiliu, Banca de Economii şi-a asumat responsabilitatea de a asigura un nivel al capitalului reglementat ce ar permite desfăşurarea activităţii Băncii, iar pe viitor consolidarea poziţiei de instituţie financiară sistemică, universală şi dinamică prin implementarea celor mai înalte standarde de guvernare corporativă.

Activele BEM au trecut de 10 miliarde de lei

Astfel, în această perioadă Banca a asigurat un dialog constructiv cu partenerii, acţionarii şi clienţii săi, inducând transparenţă în activitatea şi rezultatele activităţii Băncii. Menţinerea încrederii clienţilor în Banca de Economii a fost una din priorităţile Băncii. Rezulta¬tele înregistrate în primele 6 luni ale anului 2014 demonstrează corectitudinea deciziilor luate şi oportunitatea activităţilor realizate.

Eforturile depuse au fost apreciate de către instituţii şi organizaţii naţionale şi internaţionale, Banca de Economii fiind distinsă cu Diploma de onoare pentru parteneriatul cu sistemul de plăţi MasterCard Worldwide, titlul Liderul Pieţei 2013.

Noul Slogan al Băncii de Economii

În prima jumătate a anului 2014, Banca de Economii a înregistrat pentru mai mulţi indici creşteri peste media pe sistem bancar şi un trend ascendent pentru cotele de piaţă ale Băncii. Astfel, totalul activelor Băncii a crescut în 6 luni cu peste 20%, înregistrând la 30.06.2014 mai mult de 10,2 miliarde de lei. Pe de altă parte, în cele 6 luni ale anului, în creştere cu 16,6% este şi volumul activelor lichide, nivelul lichidităţii curente înregistrând 64,2%.

Loialitatea clienţilor se manifestă prin creşterea cotei de piaţă a Băncii în ceea ce priveşte numărul şi volumul tranzacţiilor deservite. După numărul de carduri aflate în circulaţie, Banca este lider de piaţă, fiind emitentul a peste 250.000 de carduri bancare.

Noul acţionar a contribuit direct la rezultatele pozitive ale Băncii

Faţă de începutul anului, deponenţii persoane fizice au depus la Bancă sume considerabile, soldul depozitelor acestora crescând cu circa 444 de milioane de lei. Clienţii persoane juridice au majorat rulajele deservite prin Bancă, soldul disponibilităţilor pe conturi crescând în 6 luni cu peste 40%. Şi soldul creditelor s-a majorat cu peste 65%.

Banca de Economii continuă eforturile în domeniul dezvoltării plăţilor electronice prin sistemul econom.md, volumul plăţilor fiind în creştere cu peste 50% faţă de perioada similară a anului precedent. Preocuparea de a fi aproape de clienţi rămâne importantă pentru Bancă, în 6 luni din 2014 fiind asigurată creşterea numărului de oficii secundare ale băncii cu 6 unităţi, Banca de Economii gestionând cea mai extinsă reţea teritorială de subdiviziuni la nivel de sistem bancar.

Sloganul BEM FOTO bem.md

Rezultatele pozitive ale Băncii din ultimele luni şi din viitorul apropiat sunt efectul direct al efortului noului acţionar.
În prezent, cei mai importanţi acţionari ai Băncii sunt: Guvernul Republicii Moldova - prin Agenţia Proprietăţii Publice - cu o cotă de 33.38%, urmat de ВЭБ КАПИТАЛ SRL cu o cotă 24.86%. Societatea cu Răspundere Limitată Инвестиционная компания Внешэкономбанка (ВЭБ Капитал) aparţine în proporţie de 100% corporaţiei bancare Банк развития и внешнеэкономической деятельности (Внешэкономбанк), cu un capital statutar de peste 11 miliarde de dolari şi active de peste 82 de miliarde de dolari.

Transparenţă mai mare în guvernarea Băncii

Banca de Economii a stabilit şi nişte condiţii foarte clare faţă de dezvăluirea informaţiei despre acţionarii săi. Scopul noului cod al guvernării corporative este de a îmbunătăţi şi sistematiza cadrul guvernării corporative în Bancă, a asigura un nivel înalt de transparenţă a guvernării Băncii şi de a confirma vigilenţa credibilă în vederea respectării standardelor guvernării corporative.

În particular, Banca urmează a fi gestionată cu responsabilitatea, fiabilitatea şi eficienţa necesare în scopul maximizării valorii Băncii şi altor beneficii ale acţionarilor. Totodată, dezvăluirea informaţiei, transparenţa precum şi eficienţa managementului profilului de risc şi sistemului de control intern urmează a fi asigurate de maniera cuvenită.
Acţionarii băncii şi-au îndeplinit în deplină măsură obligaţiunile asumate, inclusiv acordarea creditului subordonat în valoare de 50 de milioane de dolari, cesiunea creditelor neperformante în valoare de 1,2 miliarde de lei şi emisia suplimentară de acţiuni în valoare de 80 de milioane de lei.

Investiţiile şi deci încrederea noului acţionar sunt de amploare, astfel încât şi aşteptările sunt mari. Perspectivele de dezvoltare ale Băncii de Economii SA sunt de importanţă primordială, reieşind din poziţiile actuale şi potenţiale ale Băncii, volumele de activitate gestionate pe segmentele-cheie ale businessului bancar şi proiectele de importanţă naţională deservite.

Legislaţie actualizată şi activitate mai eficientă

Situaţia din anul 2013 a avut o rezonanţă grea, având un impact negativ inclusiv asupra personalului Băncii, fiind necesar să fie luate măsuri concrete pentru soluţionarea acesteia. În acest scop a fost actualizată legislaţia Băncii, inclusiv Statutul, Codul de guvernare corporativă şi alte documente interne.

Trecerea la conducerea colectivă a asigurat transparenţă în luarea deciziilor atât la nivelul Băncii, cât şi pentru publicul larg. În anul 2014 a fost creată o nouă subdiviziune a Oficiului Central – Direcţia Conformitate. În proces de constituire sunt şi alte două subdiviziuni: Direcţia Credite Neperformante şi Direcţia Monitorizare Riscuri. Subdiviziunile menţionate sunt văzute ca instrumente de menţinere şi asigurare a stabilităţii şi siguranţei Băncii.

Pentru eficientizarea procesului de lucru, s-a decis externalizarea unor activităţi mai puţin specifice activităţii bancare, şi anume serviciul pază şi însoţire-încasare. Prin aceasta s-a soluţionat şi problema asigurării cu transport şi alte probleme tehnice din domeniul vizat, care nu puteau fi rezolvate din lipsă de resurse.

În anul 2012 situaţia financiară a Băncii a fost umbrită de o cotă înaltă a creditelor neperformante în totalul portofoliului de credite. La început de 2013 cota creditelor neperformante constituia 54% din portofoliul de credite al Băncii. Actualmente, cota acestora a fost redusă până la 41%.
Aceste rezultate se datorează eforturilor enorme depuse de către Direcţiile Juridică şi Administrare Gaj şi cu suportul acţionarilor Băncii. În prezent există un tabel clar ce prezintă situaţia reală din acest domeniu.

Banca va avea propriul sistem de transfer de bani

Unul din subiectele prioritare pentru Conducerea Băncii sunt investiţiile în modernizarea Băncii, cu accent pe perfecţionarea bazei tehnologice a instituţiei. Astfel, până în noiembrie aceasta va fi actualizată în proporţie de 40%. Recent a fost iniţiată procedura de achiziţie a aparatelor în scopul extinderii reţelei bancomatelor şi POS-terminalelor. Schimbările date vor asigura o mai bună securitate produselor şi serviciilor bancare, vor îmbunătăţi procesul de deservire şi  vor permite lansarea unor produse bancare noi.

Un alt punct din agenda Băncii este elaborarea propriului sistem de transferuri băneşti, fiind preconizate şi colaborări cu noi sisteme de transfer. Data de 15 septembrie este data lansării ghişeului unic, ce va contribui la mărirea vitezei de deservire a clienţilor. Până la 1 octombrie curent va fi extins numărul punctelor de schimb valutar – de la 198 la 250 de unităţi.

Mai multe filiale

Un punct prioritar pe lista realizărilor Băncii va fi extinderea numărului de filiale ale instituţiei – se planifică deschiderea a 5 filiale în Chişinău, prima urmând a fi deschisă chiar de la 01 octombrie. Aceste filiale vor reprezenta noul nivel la care a trecut Banca de Economii, având un design interior modern şi fiind dotate cu cele mai noi tehnologii, creând astfel condiţii favorabile pentru mediul bancar şi de afaceri. Cele 5 filiale vor completa actuala reţea de 37 de filiale ale Băncii.

O altă sarcină a managementului Băncii este modernizarea în totalitate a reţelei de subdiviziuni în următorii 3 ani şi asta în condiţiile în care Banca de Economii dispune de cea mai largă reţea de subdiviziuni din ţară – 575 de unităţi. Altfel spus, Banca de Economii este cea mai mare din ţară, fapt reflectat şi în noul slogan: «Banca de Economii. Cea mai mare bancă». Cel mai mare este şi numărul de angajaţi din instituţie – 2101 persoane, Banca de Economii fiind şi cel mai mare angajator.

Extinderea reţelei înseamnă şi extinderea statelor de personal. Banca apreciază loialitatea şi efortul angajaţilor instituţiei, fiind elaborate programe de motivare a personalului.

Cu grijă faţă de clienţi

Instituţia poate prospera doar datorită clienţilor săi. Aprecierea pentru clienţi se manifestă prin proiectele Băncii. De exemplu, a fost iniţiat procesul de creditare corporativă, fiind creat şi programul de creditare în condiţii preferenţiale a colaboratorilor instituţiilor care au semnate proiecte salariale cu Banca de Economii. Se pune accent pe businessul mic şi mijlociu, astfel încât din 1 august deschiderea şi deservirea conturilor clienţilor corporativi este gratuită până la sfârşitul anului.

Pentru clienţii persoane fizice a fost iniţiată o campanie promoţională, în care premiul mare este de 100.000 de lei, iar zilnic sunt oferiţi 500 de lei. Campania este destinată beneficiarilor şi expeditorilor de transferuri internaţionale, probabil cele mai solicitate servicii bancare la momentul actual.

Cardul Patriot de la Banca de Economii FOTO bem.md

Cardul "Patriot“

În curând va fi lansat un nou produs bancar – cardul de debit MasterCard, cu o denumire sugestivă – „Patriot“. Principalul avantaj al acestuia va fi opţiunea cash back sau returnarea parţială a sumei creditate din cont pentru cumpărăturile efectuate. Scopul noului produs este stimularea achitărilor electronice.

Burse pentru studenţi

În activitatea sa, Banca de Economii rămâne o instituţie social-orientată. Anume proiectele social rămân prioritare pentru Bancă. Din luna mai a fost lansată Campania „Zece hramuri de nota zece“, în cadrul căreia Banca sărbătoreşte, împreună cu locuitorii a zece oraşe din ţară, hramurile localităţilor date, organizând concerte şi premiind cei mai fideli clienţi.

Hramuri sponsorizate de Banca de Economii FOTO bem.md

Orientarea socială a Băncii va fi reflectată şi în proiectul de susţinere a studenţilor facultăţilor de finanţe şi bănci. 20 cei mai buni studenţi din cursurile 1 şi 2 vor fi premiaţi de Banca de Economii prin intermediul burselor de studii. Alţi cinci cei mai buni studenţi din ultimul an de studii vor avea şansa să facă masteratul cu susţinerea Băncii, dar vor avea asigurat şi un loc de muncă în cadrul instituţiei.

Proiectele menţionate sunt doar o parte din întreg setul ce urmează a fi implementat. Acesta este ambiţios şi de lungă durată, însă va aduce beneficii atât clienţilor, cât şi acţionarilor Băncii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite