Reuters: Rusia a ameninţat cu sancţiuni Republica Moldova înaintea şedinţei ONU la care referendumul din Crimeea a fost declarat ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Rusă a exercitat presiuni asupra mai multor state, inclusiv Republica Moldova, ca acestea să voteze împotriva rezoluţiei Adunării Generale a ONU, care califică referendumul din Crimeea ca fiind ilegal, anunţă Reuters cu referinţă la mai mulţi diplomaţi ONU.

Rusia a ameninţat mai multe state din Europa de Est şi Asia Centrală cu represalii în cazul în care vor vota în favoarea unei rezoluţii a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite în această săptămână, declarând ilegal referendumul privind separarea Crimeii de Ucraina, au declarat diplomaţi de la ONU pentru Reuters.

Informaţiile cu privire la ameninţările Rusiei a venit după ce Moscova a acuzat ţările occidentale că ar fi exercitat presiuni, inclusiv şantaj politic şi sancţiuni economice, "în încercarea de a constrânge 193 de state membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite să susţină Rezoluţia privind criza din Ucraina".

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Misiunii Rusiei la ONU a negat că Moscova a ameninţat vreo ţară. „Noi nu ameninţăm pe nimeni, doar explicăm situaţia”.

 Adunarea Generală a ONU a aprobat joi rezoluţia cu privire la recunoaşterea inviolabilităţii integrităţii teritoriale a Ucrainei. Pentru această rezoluţie au votat 100 de state membre ONU, inclusiv Republica Moldova. Împotriva au votat 11 de ţări.

Delegaţiile din Kârgâzstan şi Tadjikistan nu a răspuns la o cerere de la Reuters pentru comentarii cu privire la pretinsele ameninţări ruseşti de represalii. Ambele ţări au fost printre cele 24 de ţări care nu au votat miercuri.

Au existat consultări

În schimb ambasadorul Republicii Moldova la ONU, Vladimir Lupan, a fost de acord să vorbească despre problemă. Întrebat dacă ruşii au oferit vreun indiciu, direct sau indirect, că fosta republică sovietică ar putea fi pedepsită pentru un vot pozitiv, Lupan a spus: "Eu nu am fost de faţă la o astfel de discuţie şi pot nici deduce, nici confirma acest lucru", a declarat diplomatul moldovean citat de Reuters.

În acelaşi timp, Lupan a spus că această chestiune (votul rezoluţiei n.r.) a fost discutată între autorităţile moldoveneşti şi autorităţile ruse. "Aceeaşi chestiune am discutat-o şi cu partenerii noştri din Uniunea Europeană. Am avut două puncte de vedere diferite - unul negativ din Federaţia Rusă şi altul din Uniunea Europeană, în favoarea unui vot pozitiv" a spus Lupan, adăugând că Moldova încearcă să rezolve pe cale paşnică şi prin dialog toate problemele nerezolvate cu Rusia.

Moldova a sfidat Rusia?

Mai mulţi diplomaţi însă au declarat pentru Reuters că Republica Moldova a fost printre ţările supuse la presiuni de la Moscova înaintea votului. "În cele din urmă, delegaţia moldovenească a sfidat Rusia şi sa alăturat votului Ucrainei, Statele Unite ale Americii, Uniunii Europene şi altor puteri occidentale mai notează Reuters.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite