ONU a adoptat o rezoluţie prin care condamnă anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat prin vot, joi, o rezoluţie care clasifică drept „ilegal” referendumul organizat în Crimeea privind alipirea peninsulei la Rusia, informează AFP.

Rezoluţia a fost iniţiată de Ucraina şi a reuşit să strângă 100 de voturi pentru, în principal din partea ţărilor occidentale. Pe de altă parte, 11 ţări au votat împotriva rezoluţiei, printre care Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Armenia, Cuba, Nicaragua, Venezuela, Bolivia. În total, 58 de state s-au abţinut de la votarea documentului, câteva dintre ele fiind China, Argentina, Brazilia, India, Pakistan, Egipt.

Chiar dacă rezoluţia nu critică în mod explicit Moscova, obiectivul acesteia, potrivit Ucrainei, ţara care a propus-o, este de a descuraja Rusia să îşi continue posibilele agresiuni în regiunea de est a Europei, potrivit declaraţiei susţinute de ministrul ucrainean de Externe, Andrii Deşciţa.

„Unele ţări cred că este vorba despre o problemă europeană sau de o confruntare între est şi vest care nu îi priveşte. Suportul pentru rezoluţia iniţiată de noi a venit din toate colţurile lumii, ceea ce demonstrează ca această chestiune nu este una regională, ci una globală”, a afirmat Andrii Deşciţa.

De cealaltă parte, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a menţionat că rezoluţia votată de ţările occidentale nu va avea niciun efect asupra Moscovei, reprezentantul rus susţinând încă o dată legitimitatea unificării dintre Crimeea şi Rusia.

Textul rezoluţiei adoptat de ONU menţionează că referendmul organizat în Crimeea nu are nicio validitate, iar prin consecinţa nu poate produce nicio schimbare de statut a peninsulei. De asemenea, documentul face apel statelor semnatare să nu recunoască nicio modificare de statut a regiunii Crimeea.

„Uniunea Europeană sprijină rezoluţia şi face apel pentru o rezolvare paşnică a conflictului”, a declarat şeful delegaţiei al Uniunii Europene la ONU, Thomas Mayr-Harting.

Rezoluţia adoptată de ONU vine în aceeaşi zi în care Fondul Monetar Internaţional a convenit cu Ucraina să ofere acestei ţări un imprumut în valoare de circa 18 miliarde de dolari, în contextul unei situaţii financiare tot mai precare pentru guvernul de la Kiev.


Citeşte şi:

Ucraina a ajuns la un acord de împrumut în valoare de 14-18 miliarde dolari cu FMI

Ucraina a convenit cu FMI un acord de împrumut în valoare de 14-18 miliarde de dolari, a anunţat, joi, instituţia internaţională, programul de ajutor financiar urmând să deblocheze şi alte finanţări pentru autorităţile de la Kiev, până la un total de 27 de miliarde de dolari în următorii doi ani.

Serviciile secrete americane sunt în alertă: trupele ruse, pregătite să atace Ucraina

Serviciile secrete americane avertizează în legătură cu pregătirea unui atac al forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei. Potrivit CNN, posibilitatea ca regiunile din sud-estul Ucrainei să fie ocupate în viitorul apropiat a crescut mai mult ca niciodată. Rusia a concentrat masiv trupe la graniţa sa cu Ucraina, dispunând de suficiente forţe pentru un atac.

Ucraina anunţă exerciţii militare în colaborare cu SUA, Polonia, România şi Republica Moldova

În încercarea de a spori capacitatea de apărare a ţării, Ucraina ar urma să organizeze în 2014 o serie de exerciţii cu participarea militarilor din SUA, Polonia, România şi Republica Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost depus miercuri în Parlament de preşedintele interimar Oleksandr Turcinov. România va participa cu un grup de infanterie şi unul de vânători de munte.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite