Republica Moldova, plină de datorii şi ocolită de investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Stocul investiţiilor străine directe scade de la o lună la alta, iar datoria externă brută a Republicii Moldova s-a cifrat, la sfârşitul primului trimestru, la 6,3 miliarde de dolari, arată datele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Potrivit unui comunicat al instituţiei, datoria externă brută a constituit, la sfârşitul primului trimestru, 6,3 miliarde de dolari, în scădere cu 2,4% faţă de sfârşitul anului trecut. Datoria publică şi public garantată reprezintă 26% din totalul datoriei, însumând 1,6 miliarde de dolari, cu 4.6 la sută mai puţin faţă de trimestrul precedend. Datoria privată negarantată s-a cifrat la 4,6 miliarde  de dolari, în descreştere cu 1,6 la sută. În acelaşti timp, cea pe termen scurt, mai vulnerabilă la riscuri externe, a crescut de la începutul anului cu 0,7 la sută şi reprezintă 51,1 la sută din valoarea totală a datoriei externe. 

Administraţia publică a atras împrumuturi de la guverne străine şi organizaţii internaţionale în sumă peste 20 de milioane de dolari. Stocul investiţiilor străine directe şi a angajamentelor s-a diminuat pe parcursul ultimelor trimestre, constituind 3,6 miliarde de dolari faţă de 3,61 de miliarde de dolari cât era în trimestrul precedent. 

Valoarea angajamentelor faţă de investitorii străini direcţi a atins suma de 146,1 milioane de dolari, în creştere cu 24,3 la sută faţă de ultimul trimestru al anului 2014. Indicele de intensitate a investiţiilor directe s-a cifrat la 11 la sută faţă de 6,7 la sută cât era în trimestrul precedent.

Informaţia prezentată de BNM privind conturile internaţionale mai arată că poziţia investiţională internaţională a Republicii Moldova, la sfârşitul trimestrului I a rămas net debitoare şi a constituit 5,5 miliarde de dolari, micşorându-se nesemnificativ de la începutul acestui an.

Astfel, valoarea activelor externe a constituit 3,4 miliarde de dolari, în scădere de la începutul anului cu 6,1 la sută, iar cea a angajamentelor – 9,02 miliarde de dolari. 

Potrivit BNM, starea conturilor internaţionale a fost afectată de consecinţele recesiunii economice din principalele ţări partenere din CSI, de ritmul lent al creşterii economice din ţările partenere din UE, ale crizei geopolitice din Ucraina, precum şi ale restricţiilor impuse de Federaţia Rusă la exportul produselor moldoveneşti. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite