Republica Moldova, pas spre indepedența energetică: Chișinăul va putea să transporte mai ușor și mai multe gaze

0
Publicat:

Guvernul de la Chișinău a aprobat reglementările privind transportul de gaze în regim Backhaul, care va permite țării să transporte mai ușor, dar și o cantitate mai mare de gaze din diverse surse. 

Țara vecină va putea transporta gaze naturale în regim Backhaul. FOTO: Arhivă
Țara vecină va putea transporta gaze naturale în regim Backhaul. FOTO: Arhivă

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, aprobarea reglementărilor de Guvern cu privire la transportul în acest regim a fost posibilă după ,,3 ani de tergiversări și blocaje”. Adoptarea cadrului legal pentru astfel de tranzacții a fost o obligație în procesul de realizare a aquis-ului comunitar în domeniul energetic. 

,,Moldova a mai făcut un pas mare pentru a-și asigura securitatea energetică. Guvernul a aprobat reglementările necesare pentru buna funcționare a transportului de gaze în regim backhaul. Ce este transportul de gaze în regim backhaul?Backhaul este tranzacția cu gaze naturale, care implică nominalizarea și alocarea livrărilor de gaze naturale în direcția opusă fluxului fizic principal de gaze naturale, care are loc în anumite puncte de intrare sau ieșire unidirecționale”, a menționat Andrei Spînu.

Serviciul, care este aplicat în toate țările europene la punctele de interconectare, va permite transportul gazelor în regim revers virtual și va oferi țării vecine posibilități simplificate în acest sens.

,,Cum ne ajută?Odată cu aprobarea reglementărilor necesare se vor crea noi posibilități de transport de gaze spre țara noastră, dar și spre Ucraina, inclusiv prin conducta trans-balcanică. Mă bucur că după  s-a reușit acest lucru. Moldova se apropie de standardele europene”, a punctat ministrul.

Țara are suficiente gaze pentru această iarnă

Amenințată de Gazprom că va fi lăsată fără gaze naturale, țara vecină a întreprins în ultimele luni diverse acțiuni pentru ca să facă față situațiilor neprevăzute. Republica Moldova cumpără gaze pe care le stochează pe teritoriul României și cel al Ucrainei și care, potrivit autorităților, sunt suficiente pentru această iarnă. 

Din 1 decembrie 2022, întreaga cantitate de gaze naturale primită din Rusia o livrează în stânga Nistrului, în schimbul electricității produsă de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, o companie din stânga Nistrului. Astfel, alături de energia din România și cea produsă pe plan local, Republica Moldova acoperă necesitățile electrice ale țării. 

Din 2022, statul vecin se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa, având deficit de lumină și gaze naturale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite