Republica Moldova a aprobat planul de deoligarhizare a țării. Ce presupune

0
Publicat:

Planul de deoligarhizare care face parte din cele 9 recomăndări ale Comisiei Europene privind integrarea țării în UE a fost aprobat de Comisia Națională pentru Integrare Europeană, aceasta fiind întrunită în ședință la solicitarea Maiei Sandu.

Planul de deoligarhizare a fost aprobat de comisia specială. Foto: Facebook
Planul de deoligarhizare a fost aprobat de comisia specială. Foto: Facebook

Planul de deoligarhizare sau cel pentru limitarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice ,,prevede excluderea lacunelor normative și deficiențelor practice, astfel ca instituțiile și resursele statului să nu mai poată fi utilizate în interesul unor grupuri criminale. De asemenea, conform planului, va exista un mecanism de monitorizare periodică a realizării măsurilor propuse de către instituțiile publice”, se arată într-un comunicat de presă al Președinției de la Chișinău.

Acesta a fost aprobat în cadrul ședinței de joi a Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE), iar în timpul ei s-a discutat despre progresele înregistrate de Republica Moldova cu privire la realizarea recomandărilor Comisiei Europene în contextul integrării în UE a țării.

,,Cei prezenți au discutat și care sunt următorii pași către îndeplinirea completă a tuturor recomandărilor Comisiei Europene. Totodată, au vorbit despre eforturile diplomatice în ajunul ședinței Consiliului European din 14-15 decembrie pentru a promova inițierea negocierilor pentru aderare la Uniunea Europeană cât mai curând posibil”, au anunțat reprezentanții Administrației Prezidențiale de la Chișinău.

La începutul lunii trecute, Comisia Europeană a recomandat țărilor membre UE să inițieze negocierile de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la blocul comunitar. Liderii de la Chișinău au calificat decizia drept o recunoaștere a eforturilor depuse pentru integrare.

,,Zi importantă pentru viitorul Moldovei - Comisia Europeană a recomandat țărilor membre ale Uniunii Europene să inițieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Acest pas este o recunoaștere a efortului nostru comun - al instituțiilor statului, care muncesc pentru a transforma țara, precum și al cetățenilor, care aleg pacea, democrația și dezvoltarea. Raportul Comisiei Europene confirmă că Moldova a făcut în ultimul an reforme serioase care pregătesc țara noastră de a deveni un stat european și necesare pentru a îmbunătăți viața tuturor cetățenilor”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Președinta Republicii Moldova a ținut să sublinieze că decizia finală privind începerea negocierilor cu țara sa ,,va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie".

Pentru a începe procesul de negociere, Republica Moldova trebuie să îndeplinească o serie de condiții, inclusiv reforme. Între timp, țara a fost amenințată de mai multe ori de Kremlin cu scenariul ucrainean.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite