Republica Moldova a aderat la programul Europa Digitală. Care sunt beneficiile

0
Publicat:

Ministrul moldovean al Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și comisarul european responsabil pentru piața internă, Thierry Breton, au semnat la Bruxelles acordul de asociere pentru programul Europa Digitală, acesta oferindu-i Rep. Moldova sprijin financiar și expertiză pentru a-și îmbunătăți infrastructura digitală și a promova inovația și incluziunea digitală. 

Rep. Moldova a aderat la programul Europa Digitală. FOTO: Facebook
Rep. Moldova a aderat la programul Europa Digitală. FOTO: Facebook

Ministrul moldovean al Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a calificat semnarea acordului drept ,,un mare câștig pentru Moldova” și ,,un pas semnificativ pentru integrarea țării în cadrul Pieței Unice Digitale a UE”.

,,În discuția de azi cu Roberto Viola, director-general pentru Rețele de Comunicații, Conținut și Tehnologie, Comisia Europeană, am mulțumit pentru susținerea oferită de UE pe traseul nostru european.Am accentuat faptul că digitalizarea este una dintre principalele priorități de dezvoltare ale țării noastre. Cel mai important succes pentru sectorul de transformare digitală al țării a fost adoptarea Strategiei de Transformare Digitală a Moldovei.8 instituții din Moldova deja au digitalizat 100% din serviciile prestate pentru antreprenori. În total, 51% dintre serviciile publice pentru antreprenori sunt disponibile online. Țintim spre 75%, până la finalul acestui an. Nu ne oprim până nu avem toate serviciile 100% digitalizate.Mizăm pe un proces de ratificare rapid, astfel încât companiile și instituțiile noastre să beneficieze cât mai curând de proiectele programului”, a notat oficialul de la Chișinău pe pagina sa de Facebook.  

Acordul urmează să intre în vigoare retroactiv, mai precis din data de 1 ianuarie 2024, după încheierea proceselor de ratificare necesare. 

,,Suportul programului este consolidat prin acordarea unei reduceri de 95% a contribuțiilor financiare anuale ale Republicii Moldova, până la finalizarea acestuia în 2027”, se arată într-un comunicat de presă al Delegației Uniunii Europene de la Chișinău.

Accelerarea procesului de digitalizare

Pe lângă susținere financiară și expertiză, întreprinderile mici și mijlocii (IMM) și administrațiile publice își vor putea accelera procesul de digitalizare, iar start-up-urile și sectorul public se vor bucura de sprijin menit să îmbunătățească activitatea prin folosirea tehnologiilor digitale avansate.

,,Participanții din Republica Moldova vor putea beneficia de oportunități din domeniul digital, în special cele care cuprind patru direcții la care țara a fost asociată: supercarul, inteligență artificială, competențe digitale avansate, implementare și utilizare optimă a tehnologiilor digitale și interoperabilitate. Aceștia vor putea participa la proiecte care implementează tehnologii digitale în UE în domenii specifice precum inteligența artificială și abilități digitale avansate. Finanțarea prin intermediul Programului va susține, de asemenea, și înființarea Centrelor de Inovație Digitală (Digital Innovation Hub – DIH) în țară. Fondurile programului Europa Digitală vor completa finanțarea disponibilă pentru Republica Moldova prin alte programe ale UE, cum ar fi Orizont Europa. Obiectivele și domeniile tematice specifice eligibile, în prezent, pentru finanțare sunt detaliate în Programele de Lucru. Europa Digitală are drept scop apropierea Republicii Moldova de UE și susținerea procesului de digitalizare a țării. De asemenea, acesta vine să catalizeze competitivitatea țării și să contribuie la atenuarea efectelor de țară a agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina”, conchid responsabilii structurii europene din Republica Moldova.  

Republica Moldova a aderat la program, după ce în toamna anului trecut  a aprobat Strategia de Transformare Digitală 2023-2030, scopul actului fiind dezvoltarea unei societăți digitale inovatoare și incluzive, cu infrastructură avansată, guvernare digitală și o comunitate de afaceri care să beneficieze de oportunitățile digitalizării. Iar accesul la finanțare prin programul Europa Digitală vine să sprijine realizarea obiectivelor naționale menționate în Strategie, se arată încrezătorii semnatarii acordului. 

Europa Digitală, o inițiativă a Uniunii Europene (UE) axată pe facilitarea folosirii tehnologiei digitale de întreprinderi, administrații publice și cetățeni, are un buget de 7,5 miliarde de euro pentru anii 2021-2027,  scopul acesteia fiind accelererea redresării economice și  modelarea transformării digitale a societăților și a economiilor europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite