Reprezentanţilor Amnesty International le-a fost interzis să verifice condiţiile în care sunt încarceraţi Vlad Filat şi Veaceslav Platon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Reprezentanţii Amnesty International Moldova (AIM) au efectuat o vizită de lucru la Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, miercuri, 7 septembrie. Scopul vizitei a fost de a discuta cu deţinuţii, în special cu cei din subsolul penitenciarului. De asemenea, ei au solicitat întrevederi cu deţinuţii Vlad Filat şi Veaceslav Platon, ca urmare a plângerilor înregistrate de aceştia, însă le-a fost refuzat accesul în penitenciar.

AIM constată că în Penitenciarul nr.13, pe de o parte, există celule supraaglomerate, grupuri sanitare murdare şi aer impregnat cu miros de canalizare, sistem de aerisire nefuncţional, iar pe de altă parte există celule renovate din contul deţinuţilor, dotate cu frigidere, televizoare, ferestre din termopan şi cuptoare cu microunde.

„În asemenea situaţie, Amnesty International Moldova reiterează solicitarea, adresată în repetate rânduri organelor de resort, de a închide Penitenciarul nr.13, din cauza condiţiilor de detenţie inumane şi degradante, acesta fiind motivul celor mai multe dosare pierdute de Republica Moldova în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Milioane de lei au fost plătite de statul RM, începând cu anul 2002, pentru încălcarea art.3 CEDO, contra torturii, condiţiilor inumane şi degradante din penitenciare. Deşi, de mai mulţi ani, statul vorbeşte despre construirea unui nou penitenciar, până în acest moment, aceasta rămâne a fi o vorbă goală.

Demnitatea umană este lezată zilnic de către statul Republica Moldova, inclusiv în detenţie. Dreptul de a nu fi supus unui tratament inuman şi degradant este unul absolut, dar încălcat de statul Republica Moldova, în ciuda semnării mai multor documente internaţionale în domeniu.  Amnesty International Moldova a solicitat, în repetate rânduri, sistarea activităţii Penitenciarului nr.13, care nu corespunde nici unui standard din domeniul drepturilor omului.Moldova pierde anual zeci de dosare la CtEDO, plătind sume enorme persoanelor schilodite în penitenciare”, se arată într-un comunicat de presă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite