Renato Usatîi spune de ce Constantin Ţuţu s-a predat benevol autorităţilor: „A început să implore să fie adus în ţară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, afirmă că fostul deputat Constantin Ţuţu s-a predat benevol autorităţilor Republicii Moldova, după ce a fost anunţat în căutare internaţională pentru îmbogăţire ilicită şi trafic de influenţă, din motiv că acesta are o înţelegere şi garanţia că nu va fi condamnat la închisoare. În caz contrar, spune Renato Usatîi, ex-parlamentul nu ar fi revenit în ţară.

Renato Usatîi a precizat că revenirea lui Constantin Ţuţu în ţară este rezultatul alianţei de guvernare PSRM-PDM, alianţă care ar fi făcut posibil acest lucru, în urma unor înţelegeri între Ţuţu şi o persoană a cărei identitate Usatîi nu a vrut s-o divulge.

Primarul consideră că Ţuţu va sta în arest pentru o perioadă scurtă de timp, mai mult de ochii lumii, şi a sugerat că fostul deputat nu va fi condamnat.

„El a început să implore să fie adus în ţară, pentru că în România s-au început unele conflicte criminale foarte serioase între contrabandiştii de ţigări. Ţuţu şi acolo se ascundea (România) şi vroia să revină acasă”, a mai spus Renato Usatîi într-un Live pe Facebook.

Fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova Constantin Ţuţu, anunţat în căutare internaţională pentru îmbogăţire ilicită şi trafic de influenţă, a fost reţinut vineri, 27 martie, la frontiera Leuşeni-Albiţa. Potrivit procurorilor, acesta s-a predat benevol. 

Reieşind din prevederile dispoziţiilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, fostul deputat se va afla în carantină la domiciliu timp de 14 zile.

Amintim că BNC Interpol Bucureşti a anunţat Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova că fostul deputat democrat Constantin Ţuţu, anunţat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti, se află pe teritoriul României. Mai mult decât atât, Interpol Bucureşti a comunicat că ex-parlamentarul deţine cetăţenie română şi care are o adresă de domiciliu care va fi verificată de poliţişti.

BNC Interpol Bucureşti a menţionat că Ţuţu figurează intrat în România în data de 29 august 2019, prin punctul de frontieră Siret, călătorind pe jos din Ucraina. 

Interpol Bucureşti informează că s-a dispus unităţii de poliţie să efectueze verificări la domiciliul lui Constantin Ţuţu, pe care acesta l-a indicat în actele de reşedinţă, urmând să revină cu un răspuns către CNA.

Autorităţile de la Bucureşti au mai comunicat că „cetăţenii români nu pot fi arestaţi în vederea extrădării sau extrădaţi, iar în atare cazuri autorităţile judiciare moldovene au posibilitatea de a solicita autorităţilor române recunoaşterea şi punerea în executare a hotărârilor penale sau transferul de proceduri penale”.

Constantin Ţuţu este vizat în două dosare penale deschise pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada 2014-2018, şi trafic de influenţă.

Procurorii susţin că fostul deputat deţine bunuri care depăşesc substanţial veniturile declarate de acesta în perioada menţionată, inclusiv automobile şi imobile de lux.

Cât priveşte dosarul privind traficul de influenţă, Ţuţu este acuzat că ar fi pretins şi luat 20 de mii de euro de la apropiaţii unui bărbat care se afla în arest în toamna anului 2017. Ţuţu ar fi promis că ar avea influenţă asupra procurorilor şi va interveni pentru eliberarea celui arestat. Nu este clar deocamdată de ce dosarul a fost pornit abia acum, la doi ani după ce faptele ar fi fost comise.

Amintim că Judecătoria Chişinău a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Constantin Ţuţu, în absenţa fostului parlamentar. 

Constantin Ţuţu nu se află în Republica Moldova. Presa a scris anterior că acesta a fost văzut în oraşul Odesa, dar şi la Bucureşti.

De precizat că o instanţă de la Moscova a decis, pe 5 august curent, emiterea unui mandat de arestare pe numele fostului preşedinte al PDM, Vlad Plahotniuc. Acesta este acuzat de organizarea unei grupări criminale şi trafic de droguri în proporţii deosebit de mari. De asemenea, procurorii au constatat că schema de trafic de droguri a lui Vlad Plahotniuc era condusă de persoana de încredere a acestuia, ex-deputatul PDM Constantin Ţuţu.

Fostul director al Autorităţii Aeronautice Civile din Moldova - MoldATSA, Sorin Stati, a făcut mai multe dezvăluiri despre schemele de contrabandă cu alcool, ţigări şi anabolizante organizate de oamenii apropiaţi lui Vlad Plahotniuc, începând cu anul 2009. Printre cei care coordonat nemijlocit schemele de contrabandă se numără ex-deputaţii PDM Constantin Ţuţu şi Constantin Botnari, Dorin Damir şi chiar şeful-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc.

De menţionat că Oleg Pruteanu, alias Borman, împreună cu Constantin Ţuţu şi alte persoane au fost implicaţi în omorul cetăţeanului Veretco, care a avut loc lângă restaurantul „Doi Haiduci” din Codrii Orheiului. Cauza acestora, la această etapă, este examinată de către Curtea Supremă de Justiţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite