Rectorii susţin iniţiativa de renunţare la examenele de licenţă
0Rectorii universităţilor din Moldova susţin în mare parte iniţiativa legislativă de renunţare la examenele de licenţă la finele ciclului I al învăţământului superior.
Mai mulţi rectori consideră că trebuie păstrată doar teza de licenţă, în timp ce alții afirmă că trebuie eliminat doar examenul la disciplinele fundamentale, iar examenul la disciplina de specialitate şi teza de licenţă să fie păstrate, transmite Info-Prim Neo.
Rectorul Academiei de Studii Economice (ASEM), Grigore Belostecinic, pledează pentru păstrarea tezei de licenţă şi anularea examenelor. „În anii precedenţi studenţii deja au primit un număr oarecare de credite pentru disciplinele care se repetă în proba examenului de absolvire. În sensul acesta apare o dublare a acestor eforturi. Nu în ultimul rând, se vorbeşte de unele elemente de corupere care pot să apară la susţinerea acestor examene", a declarat rectorul ASEM.
Prim-prorectorul Universităţii Pedagogice „Ion Creangă", Mihail Grosu, a menţionat că universitatea de mult aşteaptă această iniţiativă. „Examene de acum sunt rămăşiţe din sistemul vechi, al Uniunii Sovietice. Ele vin în contradicţie cu creditele care au fost introduse conform Procesului de la Bologna", a subliniat prim-prorectorul.
Şi rectorul Universităţii Agrare, Gheorghe Cimpoieş, a spus că examenele de licenţă pot fi eliminate, însă teza trebuie să fie obligatorie. „Teza trebuie să rămână deoarece la noi la universitate studenţii fac cercetări, merg în câmp", a spus el.
Un alt rector, al Universităţii de Stat din Moldova, Gheorghe Ciocanu, a declarat că această iniţiativă va fi discutată la Consiliul Naţional al Rectorilor, după care va fi expusă poziţia finală, însă USM va propune ca să se renunţe doar examenul general.
Prorectorul Universităţii Tehnice a Moldovei (UTM), Valentin Amariei, a declarat că UTM pledează pentru păstrarea examenelor, pentru că acestea reprezintă o verificare a cunoştinţelor pe baza materialului trecut.
Viceministrul educaţiei, Loretta Handrabura, a declarat că poziţia ministerului va fi făcută publică după şedinţa Consiliului Naţional al Rectorilor, din a doua jumătate a lunii octombrie.
Iniţiativa legislativă prin care se propune să se renunţe la examenele de licenţă la finele ciclului I al învăţământului superior, iar teză de licenţă să fie înlocuită cu un proiect în baza practicii profesionale, a fost înregistrat de fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal.