Recomandări europene pentru drepturile minorităților din R.Moldova. Printre ele, o mai bună predare a limbii române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Promovarea diversității etnice, lingvistice și religioase, dar și îmbunătățirea felului în care este predată limba română în școlile din R. Moldova pentru reprezentanții minorităților etnice se numără printre recomandările celui de-al cincilea aviz al Comitetului Consultativ pentru Convenția-Cadru de Protecția Minorităților Naționale, o structură independentă care oferă asistență Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.

O recomandare este predarea mai bună și mai eficientă a limbii române FOTO Arhivă Adevărul
O recomandare este predarea mai bună și mai eficientă a limbii române FOTO Arhivă Adevărul

Potrivit celui de-al cincilea aviz privind Republica Moldova, reprezentanții Comitetului Consultativ vin cu mai multe recomandări către autoritățile de la Chișinău în vederea respectării drepturilor minorităților etnice, între care predarea mai bună și mai eficientă a limbii române în instituțiile de învățământ.

,,Comitetul Consultativ îndeamnă autoritățile să adopte, ca răspuns la solicitarea reprezentanților minorităților naționale, măsuri cuprinzătoare și pe termen lung pentru a spori substanțial disponibilitatea și calitatea predării în și a limbii române în învățământul public, de la învățământul preșcolar până la cel superior, inclusiv prin metodologii de predare bi- și trilingve, pentru persoanele aparținând tuturor minorităților naționale, cu obiective mai largi de a sprijini și promova o identitate civică comună și de a asigura oportunități egale. Aceste măsuri ar trebui să fie completate simultan cu măsuri suplimentare menite să consolideze predarea și utilizarea limbilor minorităților naționale”, se arată în act.

O altă problemă identificată și care trebuie soluționată vizează copiii de etnie romă, aceștia neavând în prezent acces egal la educație.

,,Comitetul Consultativ îndeamnă autoritățile să reducă în continuare obstacolele în calea accesului egal la educație cu care se confruntă copiii romi, în cooperare cu ministerele competente și autoritățile locale și în strânsă consultare cu reprezentanții minorităților, părinții și administrațiile școlare. Autoritățile ar trebui, de asemenea, să ia în considerare crearea posturilor de „asistenți școlari romi” pentru a-i ajuta pe elevii romi în vederea creșterii performanței școlare și a reducerii abandonului școlar”, mai denotă documentul.

În contextul dat, responsabilii Comitelui Consultativ mai solicită autorităților de la Chișinău ,,să se asigure prin acțiuni relevante de informare, în special, în zonele rurale, că legislația antidiscriminare existentă, cadrul instituțional și remediile legale disponibile împotriva discriminării sunt cunoscute pe scară largă în rândul publicului, în special în rândul persoanelor aparținând minorităților naționale și grupurilor religioase care sunt cele mai expuse unei astfel de discriminări. Comitetul Consultativ solicită autorităților de toate nivelurile să asigure finanțarea durabilă și implementarea cuprinzătoare a măsurilor prevăzute în Programul național de susținere a populației de etnie romă pentru perioada 2022- 2025 și planurile sale de acțiuni naționale și locale și să se asigure că în aplicarea acestor acțiuni, planurile sunt evaluate în mod regulat, inclusiv din perspectiva de gen, implicând reprezentanții romilor și sunt coordonate eficient în cadrul tuturor ministerelor de resort relevante, instituțiilor publice și autorităților locale”.

Totodată, aceștia mai afirmă că oficialii moldoveni ar trebui ,,să ia în considerare posibilitatea introducerii documentelor de identitate bilingve în limba română și rusă, folosind atât litere latine, cât și chirilice”.

Rezumatul celui de-al cincilea aviz al Convenţiei-Cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale a fost publicat astăzi, dar reprezentanții Guvernului de la Chișinău nu au venit cu o reacție în cazul dat.

În Republica Moldova sunt mai multe grupuri etnice, între care ruşi, ucraineni, bulgari, romi, armeni, polonezi şi evrei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite