Răzbunarea Kremlinului: Interdicție în Rusia pentru șeful Consiliului Audiovizualului și pentru un jurnalist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu-Eșanu, și jurnalistul Mihail Sirkeli au interdicție de intrare în Rusia, decizie luată de Kremlin ca răspuns față de expulzarea șefului Sputnik Moldova de la Chișinău. Ambasadorul moldovean a fost convocat la sediul MAE rus pentru a fi informat despre măsură.

Ambasadorul moldovean la Moscova a fost convocat la sediul MAE al Rusiei. FOTO: Arhivă
Ambasadorul moldovean la Moscova a fost convocat la sediul MAE al Rusiei. FOTO: Arhivă

Diplomatul moldovean a fost chemat la sediul instituției ruse la aproape o lună de la expulzarea șefului Sputnik Moldova de la Chișinău. 

,,Partea moldovenească și-a exprimat un puternic protest în legătură cu persecuția în curs de motivare politică a presei în limba rusă în Moldova, fiind și decizia de a-l expulza din țară pe 13 septembrie pe șeful agenției de presă Sputnik Moldova V.A. Denisov”, se arată în comunicatul de presă făcut public de Ministerul rus de Externe.

Totodată, reprezentanții MAE rus afirmă că ,,L. Darii a fost informat că și ca măsură asimetrică a fost a fost interzisă intrarea în Federația Rusă a unui număr de persoane care au legătură directă cu restrângerea libertății de exprimare și a drepturilor jurnaliștilor ruși în Moldova, precum și incitarea la anti- sentimente rusești”. 

Chișinăul nu renunță

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) din Republica Moldova au reacționat la decizia oficialilor ruși. 

,,Indiferent de deciziile Moscovei, Republica Moldova rămâne ferm angajată în contracararea acțiunilor destabilizatoare, atacurilor hibride și a dezinformării”, a declarat Igor Zarahov, purtătorul de cuvânt al MAEIE. 

Șeful Consiliului Audiovizualului Liliana Vițu-Eșanu nu a venit cu un punct de vedere, la fel și jurnalistul Mihail Sirkeli, care este și fondatorul și administratorul portalului de știri NOKTA de la Comrat din Găgăuzia. 

Expulzat luna trecută 

În data de 13 septembrie, șeful Sputnik Moldova a fost expulzat din Republica Moldova după ce autoritățile l-au declarat persoană indezirabilă pe o perioadă de până la zece ani pentru implicarea sa în treburile interne ale țării.

Kremlinul, prin vocea Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a reacționat rapid, calificând acțiunea Chișinăului drept o încălcare a principiilor democrației.

,,Nu este o acțiune unică, ci o verigă din lanțul atitudinii inadecvate actualelor autorități moldovenești față de principiile democrației. Ei, pur și simplu, nu înțeleg ce înseamnă asta, libertatea de exprimare, drepturile și libertățile jurnaliștilor. Da, ei au învățat să scrie și să vorbească despre aceste principii, dar nu pot să opereze cu ele. Vreau să vă amintesc despre închidere posturilor rusești, reținerea sau interdicția de intrare aplicată pentru politologi, observatori, experți, care tot au legături cu mass-media. Aceste acțiuni reprezintă o epurare a spațiului informațional”, a afirmat Maria Zaharova. 

Legături cu serviciile secrete

Potrivit The Insider, șeful Sputnik Moldova, Vitali Denisov, are o relație indirectă cu jurnalismul, dar una directă cu serviciile secrete rusești, fiind implicat în acțiuni de propagandă și dezinformare în interesul Directoratului principal de spionaj.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite