Prunele şi strugurii moldoveneşti sunt preferaţi de ţările UE, iar merele de ţările din CSI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Preferinţele străinilor clasifică fructele după specie şi geografie. Prunele şi strugurii sunt preferaţi de ţările din UE, aşa ca România, Polonia, Cehia, Slovacia, iar de curând şi ţările din Europa Occidentală. Iar merele sunt exportate preponderent în ţările din est, în special din CSI. Aprecieri în acest sens a făcut pentru IPN directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Iurie Fală.

Potrivit directorului „Moldova Fruct”, piaţa exporturilor pentru mere este puţin mai deosebită, deoarece UE este o producătoare şi un jucător principal în sectorul comerţului cu mere. În acest context, Uniunea Europeană devine un competitor acut, lucru care îşi pune amprenta asupra preţurilor de comercializare.

Diversificarea pieţelor de desfacere este o provocare pentru producătorii moldoveni, deoarece presupune valorificarea, ajustarea şi orientarea exportului de fructe către mai multe destinaţii. În acelaşi timp, fenomenele meteo extreme, dar şi deficitul forţei de muncă, reprezintă şi ele provocări cu care se confruntă producătorii şi exportatorii de fructe din Moldova.

„Acest lucru ne îngrijorează şi pentru a amortiza cumva efectul negativ este necesar de a introduce şi a ridica productivitatea muncii prin implementarea tehnologiilor care ar diminua lucrul manual pe care îl avem noi în sectorul producerii fructelor”, a spus directorul „Moldova Fruct.

Iurie Fală crede că producătorii de fructe trebuie să lucreze încă mult pe filiera de export. Ei ar trebui să înveţe a face comerţ cu ţări mai îndepărtate, să nu se teamă de eventualele riscuri, pentru că internaţionalizarea şi migrarea comerţului cu fructe din comerţul dezorganizat în reţelele de magazine, ar aduce doar beneficii.

„Faţă acestor provocări nu trebuie să facă doar producătorii singuri, ci şi instituţiile statului, care trebuie să facă reformele necesare şi să vină cu suportul care să-l direcţioneze în zonele prioritare. Aici într-adevăr mizăm pe suportul din partea statului şi desigur pe partenerii din UE. Partenerii de dezvoltare, cum ar fi donatorii, trebuie să-şi concentreze şi ei eforturile pentru a fi ne face competitivi”, a spus Iurie Fală.

Directorul executiv „Moldova Fruct”, spune că standardele internaţionale nu-i sperie pe producătorii şi exportatorii moldoveni de fructe, deoarece acestea au trecut demult „testul calităţii” UE. Totodată, comercializarea fructelor moldoveneşti în magazinele din Federaţia Rusă, care au preluat standarde uneori mai stricte decât cele din Uniunea Europeană, este încă o dovadă în acest sens.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite