Proiecte mai vechi de 10 ani şi peste 1500 de avize. Statistica activităţii Parlamentului din Moldova în prima jumătate a anului 2015
0Parlamentul Republicii Moldova a prezentat statistica referitoare la procesul legislativ a sesiunii de primăvară 2015 din actuala legislatură – cea de-a XX-a. Astfel, în perioada ianuarie - iulie a acestui an, Parlamentul Republicii Moldova s-a întrunit în două sesiuni în care au fost organizate 29 de şedinţe în plen şi au fost adoptate 171 de acte legislative.
Prima sesiune a fost o sesiune extraordinară. Aceasta a avut patru şedinţe şi s-a desfăşurat între 21 şi 28 ianuarie. Celelalte 25 de şedinţe plenare au avut loc în cadrul sesiunii ordinare de primăvară din perioada 12 februarie – 31 iulie.
Vacanţa, începută cu 102 proiecte de legi neadoptate
Din cele 171 acte legislative adoptate, 107 au fost legi, iar 64 au fost hotărâri. Toate legile adoptate au fost legi organice, cu excepţia a două, care au fost legi ordinare. Totodată, în sesiunea de primăvară 2015 nu a fost adoptată nici o lege constituţională. Tot din totalul celor 107 de legi adoptate, 31 au fost legi de bază, 41 au fost legi pentru modificare şi completare, iar 35 – legi pentru ratificări.
Referitor la hotărâri, 38 din totalul de 64 adoptate au fost hotărâri de bază, 4 au fost de modificare şi completare, iar 22 – de numire/eliberare.
La data de 31 iulie când deputaţii au plecat în vacanţă, în Parlament au rămas 102 proiecte de legi care au fost aprobate în primă lectură.
Guvernul, cel mai harnic la iniţiative legislative
De la 1 ianuarie 2015, când a început legislatura a XX-a, şi până pe data de 3 august, în Parlament au fost înregistrate 309 de proiecte de acte legislative în total, dintre care 4 nu au fost introduse în procedură legislativă. La acest capitol, cel mai harnic a fost Guvernul, care a avut 65 de iniţiative legislative. În ce priveşte fracţiunile, cele mai multe proiecte de acte legislative le-a înaintat Partidul Democrat din Moldova (PDM) – 53 la număr. Acesta este urmat de fracţiunea socialiştilor, care este şi cea mai mare fracţiune din Parlament, aceasta înregistrând 33 de iniţiative legislative. Pe locul trei se află fracţiunea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) cu 31 de proiecte de acte legislative, după care urmează Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Partidul Liberal (PL) cu 27, respectiv 19 iniţiative legislative. Preşedintele ţării a avut acelaşi număr de proiecte de acte legislative ca şi fracţiunea PLDM – 27. Din restul iniţiativelor legislative, 40 au aparţinut altor autori decât celor menţionaţi mai sus, 12 au fost înaintate în bază de alianţă, iar 2 au venit din partea deputaţilor neafiliaţi.
Proiecte mai vechi de 10 ani, încă în procedură de examinare
Statistica referitoare la proiectele de acte legislative înaintate pe parcursul sesiunii de primăvară 2015 menţionează că totalul proiectelor în procedură de examinare la începutul legislaturii a XX-a a fost de 418. Majoritatea dintre ele, 305 la număr, sunt din acest an, iar restul provin din perioada 2004 – 2014, cu excepţia anilor 2005 şi 2006. Aceeaşi statistică indică faptul că numărul proiectelor în lucru a fost de 194, cel al proiectelor adoptate – 180, cel al proiectelor sau legilor respinse – 29, iar proiectele retrase au fost 15 la număr. Majoritatea proiectelor de acte legislative sunt, de asemenea, din 2015, iar restul - din perioada menţionată anterior.
Comisia juridică, numiri şi imunităţi, cea mai activă
Statistica referitoare la şedinţele desfăşurate în comisiile permanente ale Parlamentului în sesiunea de primăvare a acestui an indică faptul că cele mai multe şedinţe au fost organizate de Comisia juridică, numiri şi imunităţi – 30 la număr. Urmează Comisia economie, buget şi finanţe, Comisia securitate naţională, apărare şi ordine, Comisia administraţie publică, dezvoltare regională, mediu şi schimbări climatice şi Comisia agricultură şi industrie alimentară, toate cu câte 23 de şedinţe desfăşurate. Comisia politică externă şi integrare europeană şi Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media au organizat câte 22 de şedinţe, iar Comisia protecţie socială, sănătate şi familie şi Comisia drepturile omului şi relaţii interetnice au desfăşurat 21, respectiv 18 şedinţe.
Aproape 1500 de avize de la Comisii, Guvern şi CNA
Statistica prezentării rapoartelor/corapoartelor şi avizelor la proiectele de acte legislative în cadrul primei sesiuni din anul 2015 indică faptul că toate cele 9 comisii permanente au prezentat 242 de rapoarte, 45 corapoarte şi 1087 de avize. Totodată, la capitolul avize, au mai fost prezentate 211 de către Direcţia Generală Juridică, 118 de CNA şi 39 de către Guvern. Astfel, totalul avizelor prezentate la proiectele de acte legislative din sesiunea de primăvară 2015 este de 1455.