Produsele electronice, mini-mall-urile și rulotele cu mezeluri sunt cele mai profitabile afaceri în spitalele de stat din Chișinău. Vezi GALERIA FOTO!
0Frizerie, farmacie, supermarket, cofetărie, mașini cu produse din carne, televizoare, tunere TV, automate pentru plăți rapide și ghișee bancare. Este oferta clinicilor din Chișinău pentru pacienții internați.
Bolnavii trataţi la Institutul Oncologic au acces, în incinta spitalului, la o frizerie, un magazin de dulciuri „Bucuria", două buticuri cu produse alimentare, un chioşc de ziare, o farmacie, o rulotă cu produse din carne şi o cantină deţinută de o întreprindere individuală.
Un prânz cu o zeamă de pui şi un şniţel te costă 35 de lei. Mâncarea e gustoasă, dar cam puţină. „Bucatele sunt bune, dar nu pentru bolnavi. Preţurile sunt cam mari pentru un pensionar", mărturiseşte Tudor Plângău, un vârstnic din raionul Edineţ care tocmai s-a externat de la Institutul Oncologic.
Nici măcar angajaţii spitalului nu se încumetă să meargă la aceste magazine. „Preţurile sunt prea mari. Un kilogram de peşte prăjit e 140 de lei. Nici bolnavii nu-şi permit", spune Valentina Cotuna, unul dintre laboranţi. Însă oful cel mai mare al pacienţilor rămân farmaciile care, deşi sunt la parterul instituţiei, funcţionează după un program preferenţial.
Click aici să vezi GALERIA FOTO!
„Medicamentele sunt mai scumpe decât în stradă şi sunt deschise doar până la ora 16.00", se plânge Vladimir Popov, un inginer venit tocmai din Cahul să-şi viziteze o rudă internată.
FELICITĂRI CONTRA COST
La maternitatea Spitalului Municipal numărul 1, cea mai prosperă afacere pare să fie un cabinet unde părinţii primesc certificatele de naştere ale bebeluşilor într-o atmosferă festivă. Bineînţeles, la preţuri corespunzătoare. Pe hol, lângă registratură, în spatele unei uşi metalice, găseşti camera de ceremonii amenajată precum un salon de grădiniţă.
Acolo, o simplă felicitare verbală te costă 200 de lei. Fiecare poză te mai uşurează de 26 de lei. Vrei amintiri în format electronic? Pentru un CD cu 15 imagini mai scoţi din buzunar 500 de lei. „E ca la oficiul stării civile. Avem două tipuri de felicitare. Organizăm şi tombole. Se întâmplă des ca asistentele din spital să vină cu părinţii aici, la noi", spune unul dintre maeştrii de ceremonii.
Cu toate că din surse neoficiale aflăm că asistentele sunt cele care îi „racolează" pe proaspeţii părinţi la poze, Victor Savin, directorul Spitalului Municipal numărul 1 susţine că este o afacere cât se poate de legitimă.
„Firma aceasta e de trei ani la noi. Avem în total nouă agenţi economici care-şi desfăşoară activitatea în spital. Toate spaţiile sunt arendate prin Consiliul Municipal", precizează Victor Savin.
TELEVIZOARE DE ÎNCHIRIAT, LA URGENŢĂ
Pacienţii de la Urgenţă se pot lăuda că sunt internaţi într-un adevărat spital multimedia. Anunţurile cu închirieri de televizoare sunt lipite pe pereţii fiecărui salon. Bani să ai! Un ecran LCD cu tuner digital şi 80 de canale costă 35 de lei pe zi. De la trei zile în sus, preţul coboară la 28 de lei pentru 24 de ore.
„În unele instituţii medico-sanitare pacientul poate aduce în salon televizorul de acasă. Nu am acceptat această metodă, doarece asta ar însemna că subdiviziunile noastre trebuie să-şi asume responsabilităţi suplimentare ce ţin de integritatea şi securitatea obiectelor aduse", precizează Gheorghe Ciobanu, directorul Spitalului de Urgenţă.
Un caz aparte poţi întâlni la parterul Spitalului Clinic Republican, unde a fost construit un adevărat mall cu tot ce-ţi poţi dori pentru un „sejur" medical: supermarket, terasă, puncte bancare şi farmacii. Toate au fost arendate în urmă cu mai bine de jumătate de an de către Costanata SRL, un subcontractor despre care conducerea spitalului refuză să sufle vreo vorbă.
„Toate activităţile economice private din instituţiile medicale sunt întreprinse cu acordul nostru", a precizat Ion Ciochină, jurist la Ministerul Sănătăţii.
Profit din spaţiul public
Afacerile imobiliare cu spaţiile din spitale sunt avantajoase doar pentru instituţiile sanitare şi pentru agenţii economici montaţi în aceste locaţii. Spitalele câştigă venituri substanţiale în buget. Pentru firme, aceste spaţii sunt vaduri comerciale foarte bune, datorită traficului de pacienţi. „Putem arenda numai spaţiile de care spitalul nu are nevoie. La noi chiria e între 700 şi 1.000 de lei pe metru pătrat ", spune Dinu Enache, juristul Institutului Oncologic.
Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md