Primăvară de noiembrie. Vreme „anormal“ de bună pentru agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile nefiresc de mari înregistrate în ultimele două săptămâni, în Republica Moldova, sunt, conform specialiştilor, mană cerească pentru agricultură. Vremea frumoasă va continua cel puţin o săptămână

O toamnă plină de surprize meteorologice, în acest an. După frigul de la finele lunii septembrie şi începutul lui octombrie, a urmat vremea nefiresc de caldă din ultimele două săptămâni. Potrivit reprezentanţilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în ultima decadă a lunii octombrie 2013, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, s-au înregistrat temperaturi medii de 12-14 grade Celsius, cu 5 - 7 grade mai ridicate decât valorile normale pentru această perioadă.

CĂLDURĂ FĂRĂ PRECEDENT

Cel mai relevant exemplu a fost în zilele de 29 şi 30 octombrie, când s-au înregistrat valori maxime de 23 - 25 de grade Celsius. Conform specialiştilor SHS, valorile ridicate de la finele lunii trecute au fost, pentru jumătatea de nord a ţării, înregistrate pentru prima dată în istoria observaţiilor. Luna noiembrie a început tot cu temperaturi cu mult peste normal, care se vor menţine cel puţin până în data de 12, chiar dacă, în anumite zone, vor fi şi zile ploioase.
„De vină pentru aceste temperaturi ridicate este un anticiclon format în apropierea insulelor Azore (în mijlocul Oceanului Atlantic - n.r.), care a adus deasupra ţării noastre, dar şi a întregii Europe, aerul cald şi uscat din Africa“, explică Svetlana Şahova, şefa Centrului Naţional de Prognoze Meteorologice.

„ESTE BENEFIC”

Tatiana Mironova, specialist în agrometeorologie, susţine că, deşi se atestă o vreme anormal de caldă, acesta nu este un motiv de îngrijorare. „E vreme caldă şi uscată. Dar aşa ceva s-a mai înregistrat în noiembrie 2011. Mai mult, acum doi ani, pe vremea asta, era şi secetă mare, ceea ce nu e cazul acum“, explică meteorologul.
Mironova mai susţine că temperaturile ridicate din timpul acestui final de toamnă sunt şi un avantaj pentru fermieri. „Faptul că e cald este chiar benefic pentru sectorul agrar. Din cauză că în septembrie a fost vreme ploioasă, s-a întârziat cu semănatul culturilor de toamnă. Acum, datorită vremii frumoase, acestea reuşesc să se dezvolte, pentru a suporta gerurile iernii“, a explicat meteorologul. Aceasta nu exclude însă că, pe alocuri, la unii copaci şi la unele culturi multianuale pot apărea mugurii şi chiar a doua înflorire.

Vremea frumoasă şi fără precipitaţii îi bucură şi pe agricultori, care reuşesc să strângă la timp şi fără pierderi recolta bogată. Astfel, în ţară a mai rămas de recoltat, în special, porumb, sfeclă de zahăr şi varză.
„S-a reuşit semănatul, în proporţie de 90%, a grăului şi orzului de toamnă, care, datorită vremii calde, au reuşit să treacă cu bine şi procesul de înfrăţire. Dacă ar mai ploua puţin, atunci ar fi chiar perfect“, spune Nicanor Buzovoi, agricultor şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale.

CEASUL BIOLOGIC, DAT PESTE CAP

Nicolae Moraru, agricultor din Chişcăreni, Sângerei, se arată, însă, îngrijorat de temperaturile mari. „Nu este normal. Nu ţin minte să se fi întâmplat ca pe 5 noiembrie să fie 21 de grade Celsius. La noi, la Sângerei, se poate observa cum unii pomi şi butuci de viţa de vie au deja muguri. Frigul de la începutul lui octombrie şi, apoi, temperaturile înalte din ultimele zile au dat peste cap ceasul biologic al plantelor“, consideră Moraru.
Constantin Dadu, directorul Institului Naţional pentru Viticultură şi Vinificaţie, susţine însă că, deocamdată, plantaţiile de viţă de vie nu au fost afectate. Totuşi, el nu exclude apariţia unor efecte negative, „dacă aceste temperaturi se vor menţine şi pentru următoarele două săptămâni“. Practic, apariţia mugurilor şi circulaţia sevei, încurajate de o vreme călduroasă prelungită, ar putea fi afectate iremediabil de venirea frigului.

ECONOMII PENTRU LOCATARI

Vremea frumoasă a permis şi amânarea, cu două săptămâni, a începerii sezonului de încălzire a blocurilor din Chişinău. Viceprimarul Vlad Coteţ susţine că este puţin probabil să înceapă furnizarea agentului termic, în această săptămână, în toate locuinţele. Conform regulamentului, agentul termic este furnizat în toată reţeaua termică după ce, timp de trei zile consecutiv, media temperaturilor nu depăşeşte 8 grade Celsius. Totuşi, cei care doresc să fie conectaţi la sistemul de încălzire centralizat o pot face, expediind o solicitare gestionarului fondului locativ.

CE NE AŞTEAPTĂ LA IARNĂ

Iarna ce vine ar putea fi cea mai rece din ultimii 100 de ani şi va afecta în special Europa şi mai puţin Rusia, avertizau acum o lună meteorologii ruşi. Prognozele sinopticienilor britanici arată însă că, după o toamnă târzie, vom avea parte de o iarnă normală, dar cu puţină zăpadă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite