Prima rundă de negocieri a luat sfârşit. Democraţii şi liberalii îi acuză pe membrii PLDM de blocaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierile pentru desemnarea unui nou premier au fost începute marţi, 5 ianuarie. După două ore de consultări la care au participat PL, PLDM, PD şi PPEM, deputaţii au declarat că fiecare partid îşi menţine poziţia reiterată anterior. Totodată, liderii PL şi PD acuză liberal-democraţii de blocaj, deoarece aceştia din urmă insistă să desemneze un canditat la funcţia de premier.

Liberal-democratul Valeriu Streleţ a declarat că la negocierile de astăzi din Parlament fiecare partid şi-a reiterate poziţia anterioară. „Am o avut o rundă de discuţii cu partidele care s-au angajat şi anterior să creeze o majoritate parlametară. Am constatat ca urmare consultărilor cu Nicolae Timofti că timpul pe care îl avem la dispoziţie este cel mult până pe 11 ianuarie. Am constatat că este necesar ca acest candidat să vină cu o viziune foarte clară de depăşire a problemelor pe care le avem în faţă. PLDM are poziţia reiterate anterior şi credem că trebuei să ne revină dreptul de a înainta candidatura la funcţia de prim-ministru”, a declarat Streleţ.

De asemenea, el crede că PLDM este capabil să propună un candidat neafiliat politic, care să aibă un program de guvernare consecvent şi constructiv. „Ceilalţi parteneri şi-au reiterat, la fel, poziţiile anterioare. În special, PD a reiterat că ei îşi rezervă dreptul să desemneze un candidat la funcţia de premier, deoarece sunt 35 de deputati în Platforma Social-Democrată”, a adăugat liberal-democratul.

Lupu: „Hai să nu punem carul înaintea cailor”

La finalul primei runde de negocieri, Marian Lupu, liderul PD, a constatat că există un blocaj al evenimentelor din cauza PLDM. „Astăzi pot să constat un blocaj determinat de poziţia colegilor de la PLDM, care insistă că formaţiunii lor le revine drepul de a desemna prim-ministrul”, a declarat Lupu.

Tot el a precizat că PD este în drept să desemneze un candidat la funcţia de premier, deoarece are cele mai multe mandate, însă această poziţie nu este acceptată de PLDM. Liberal-democraţii au solicitat răgaz o săptămână, timp în care va avea loc Consiliul Naţional al PLDM şi va putea fi luată o decizie finală. „Din acest moment mingea este pe terenul colegilor de la PLDM. Suntem în aşteptarea deciziei pe care trebuie să o adopte ei. Unica noastră cerinţă este ca aceasta să se întâmple cât mai rapid. Eu nu ştiu cu ce se va termina şedinţa Consiliului Naţional al PLDM. Situaţiile pot fi diferite. Hai să nu punem carul înaintea cailor. Şi aşa ne-am perindat prin tot felul de pronosticuri. Vedem decizia colegilor de la PLDM, după care vedem cum acţionăm”, a subliniat Lupu.

Mihai Ghimpu nu se teme de alegeri anticipate

Liberalul Mihai Ghimpu a constat că toate aceste negocieri sunt o tragere de timp. „Ştiţi ce am constatat noi, liberalii? Că unora le place să trăiască în mizerie si sărăcie, nu se grăbesc, e totul bine. Am pierdut o lună şi ceva cu PLDM, apoi a apărut candidatul care era hotărât de mult. Era clar şi pentru preşedinte, şi pentru candidat, că nu va acumula voturi şi acum ne-am întâlnit iar. Am impresia că la noi toată Moldova trebuie să traiască depinzând de Consiliul Naţional al PLDM. Eu bănuiesc că este acelaşi joc de tragere de timp ca să se ajungă iar ca preşedintele să desemneze un candidat, care iar să nu fie votat şi să avem alegeri anticipate”, a opinat Ghimpu.

Tot el a spus că liberalii nu se tem de alegeri anticipate, ci le este frică de ce se poate întâmpla cu cetăţenii acestei ţări după aceste alegeri. „Încotro vom merge? Iar cei care sunt cu pufuşor pe botişor acum se dau tare, parca nici nu s-a furat miliardul”, a adăugat liderul PL.

Iurie Leancă, liderul PPEM, nu a făcut nicio declaraţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite