Președintele Republicii Moldova: „Federaţia Rusă trebuie să îşi retragă trupele şi armamentul din regiunea transnistreană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Timofti
Nicolae Timofti

Afirmația aparține președintelui Republicii Moldova Nicolae Timofti și a fost făcută în cadrul unui interviu acordat jurnaliștilor de peste Prut. Șeful statului spune că indiferent de modul în care decurg negocierile în formatul 5 +2, Federaţia Rusă trebuie să îşi retragă trupele şi armamentul, în conformitate cu angajamentele pe care şi le-a asumat pe plan internaţional încă în 1999.

„Faţă de muniţiile ruseşti depozitate la Colbasna şi trupele care păzesc acele muniţii, poziţia noastră rămâne neschimbată: Federaţia Rusă trebuie să îşi retragă trupele şi armamentul, în conformitate cu angajamentele pe care şi le-a asumat pe plan internaţional, începând de la summit-ul OSCE de la Istanbul, din 1999. Aceasta indiferent de modul în care decurg negocierile în formatul 5 +2“, a declarat Nicolae Timofti pentru cronicaromana.ro.

De asemenea, șeful statului a menționat că Republica Moldova trebuie să continue implementarea a angajamentelor asumate față de UE, dar și să părtreze relaţii prieteneşti, de cooperare economică şi culturală cu statele CSI. „Da, unele grupuri politice din Republica Moldova încearcă să promoveze ideea integrării într-o aşa-numită uniune euroasiatică, care de facto nici nu există. Dar noi trebuie să ne concentrăm pe procesele de eurointegrare, întrucât am pornit aceste procese şi trebuie să le ducem la capăt. Nu putem oscila la nesfârşit între două opţiuni de dezvoltare. În acelaşi timp, vom păstra relaţiile prieteneşti, de cooperare economică şi culturală cu statele CSI", a mai declarat președintele.

Nicolae Timofti a vorbit și despre proiectele de cooperare între Republica Moldova și NATO. Președintele susține că recenta in­terzicere a simbolurilor sovietice este un prim pas spre îndepărtarea prejudecăţilor privind caracterul de inamic al Alianţei Nord-Atlantice. „Cu ajutorul NATO am nimicit sute de tone de pesticide rămase pe teritoriul ţării noastre din perioada sovietică. Eu sunt încrezător că asemenea acţiuni, du­blate de o mai bună comunica­re cu cetăţenii noştri, vor îndepărta prejudecăţile care încă se mai pot întâlni la Chi­şinău, privind caracterul de inamic al Alianţei Nord-Atlantice. Un prim pas în această direcţie este recentă in­terzicere a simbolurilor sovietice. Se ştie că ostilitatea faţă de NATO a fost cultivată în perioada sovietică“, a mai declarat Nicolae Timofti.

Până la 5 august CEC se va pronunța dacă va fi sau nu organizat un referendum de aderare a Republicii Moldova la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite