Premierul moldovean Dorin Recean a recunoscut că, din cauza creșterii prețurilor, economia țării a cunoscut un „șoc energetic”

0
Publicat:

Primul ministru moldovean Dorin Recean a spus că țara sa nu mai este dependentă de aprovizionarea cu energie din Rusia.

Dorin Recean. Foto: Arhiva Adevărul
Dorin Recean. Foto: Arhiva Adevărul

"Putem supraviețui, putem continua să trăim în pace fără gaz sau electricitate din Rusia. Aceasta înseamnă, desigur, prețuri mai mari și trebuie să avem grijă de secțiunile vulnerabile ale societății și de afacerile care au suferit ]n materie de competitivitate. Trebuie să găsim instrumente de compensare pentru o anumită perioadă, până când, afacerile se adaptează”, a declarat Rechan miercuri la TVR , admițând că economia țării a cunoscut un „șoc energetic” din cauza creșterii prețurilor.

"Dar acum nu mai suntem dependenți de gazul sau electricitatea rusească și vom investi în economie pentru a asigura succesul pe termen lung. Avem un plan foarte ambițios pentru tranziția la energia verde", a explicat Recean. Potrivit lui, acest lucru va permite „să intrați într-o economie competitivă, într-un mediu investițional”.

Moldova se confruntă cu o criză energetică din cauza prețurilor la gaze și energie electrică care au crescut vertiginos în 2022. Acest lucru a provocat o inflație, care până la sfârșitul anului a depășit 30% în termeni anuali. Una dintre principalele condiții în care conducerea Gazprom a convenit în octombrie 2021 să prelungească contractul de furnizare de gaze către republică pentru următorii cinci ani a fost rambursarea datoriei pentru combustibil și plățile la timp. Anterior, reprezentantul oficial al „Gazprom” Serghei Kupriyanov a spus că în prezent datoria „Moldovagaz” este de 433 de milioane de dolari, iar ținând cont de întârzierea plăților, suma totală a datoriei ajunge la 709 de milioane de dolari.

În toamna lui 2022, din cauza problemei datoriei nerezolvate, Gazprom a redus livrările de gaze către republică, iar guvernul a trebuit să redirecționeze toate gazele rusești către Transnistria nerecunoscută. Acest lucru a făcut posibil ca Moldova să achiziționeze energie electrică de la Moldavskaya GRES situat acolo și deținută de compania rusă Inter RAO. Republica însăși folosește gaz din stocurile de gaz rusesc acumulate iarna în depozitele Ucrainei și, de asemenea, achiziționează combustibil albastru în țările UE. Pe acest fond, în țară au început protestele, opoziția, cerând demisia președintelui Maia Sandu și a guvernului, care sunt acuzați că nu pot face față crizei și că nu au dorința de a negocia cu Rusia pentru reducerea prețurilor la gaze.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite