Premiera spectacolului „Otello” închide stagiunea Operei Naţionale din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” prezintă pe 28 iunie ultimul spectacol din această stagiune. Este vorba despre faimoasa creaţie muzicală a lui Giuseppe Verdi compusă după drama lui Shakespeare, „Otello”. Spectacolul îmbină un decor grandios, costume strălucitoare şi vocile remarcabile ale artiştilor de operă din ţară şi de peste hotare.

Opera „Otello” este una dintre cele mai importante creaţii ale lui Giuseppe Verdi scrisă la maturitate, după o  pauză de mai bine de 10 ani în care compozitorul nu lucrase la nicio operă. Verdi a abordat din nou un personaj de Shakespeare, după ce anterior scrisese muzică pentru „Macbeth”, alegându-l de această dată pe Otello, maurul din Veneţia. Compozitorul a început opera în anul 1884 finalizând-o doi ani mai târziu. Premiera a avut loc în anul 1887 la Teatro alla Scala din Milano, iar pregătirile s-au desfăşurat în mare secret. Spectacolul a avut un succes incredibil, publicul determinând, prin aplauzele frenetice, 20 de ridicări ale cortinei la finalul reprezentaţiei. De atunci, lucrarea lui Verdi este nelipsită din repertoriile teatrelor de operă internaţionale, iar cele trei roluri principale - Otello, Iago şi Desdemona - sunt printre cele mai râvnite de către interpreţii genului. 

Un spectacol despre rasism şi dragoste

La Chişinău, opera a fost montată de regizorul italian Andrea Battistini, care colaborează  cu Teatrul Naţional „M. Eminescu” din Chişinău de peste zece ani, timp în care a pus în scenă numeroase spectacole, printre care „Maestrul şi Margareta”, „Procesul”, „Romeo şi Julieta”. Shakespeare, Pirandello şi tragicii greci sunt autorii preferaţi ai regizorului, astfel încât acesta a acceptat fără ezitări să revină la Chişinău pentru a monta „Otello”. „Este o piesă foarte contemporană. Se consideră că tema acesteia ar fi gelozia, însă şmecheria lui Shakespeare a fost de a arăta drama unei victime a societăţii occidentale care considera mai prejos un maur, pe care, totuşi, îl foloseşte în interesele sale. Pe lângă rasism, persistă şi subiectul religiei: Otello este un păgân convertit, dar care parcă nu a fost ajutat de Dumnezeu”, a subliniat regizorul. 

O altă viziune

Conducătorul muzical al spectacolului, Nicolae Dohotaru, afirmă că premiera din 28 iunie reprezintă o variantă de interpretare inedită. „Este o altă variantă de interpretare faţă de spectacolul din anul 1998, când pe scena Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău a fost prezentată ultima montare a piesei „Otello” în regia maestrului E. Platon. Este vorba de un nou decor şi un nou personaj care este în piesă şi lipseşte în partitură”, spune Nicolae Dohotaru.

Rolul lui Otello este intepretat de un invitat special, tenorul Daniel Damianov din Bulgaria. Acesta spune că a acceptat cu drag invitaţia de a juca un personaj atât de puternic, impunător şi emblematic pentru creaţia lui Shakespeare. Rodica Picireanu, solista Teatrului Naţional de Operă şi Balet, interpretează rolul Desdemonei. „Este o femeie care aduce mesajul dragostei, al iertării, al suferinţei. Oamenii vor descoperi un personaj foarte iubitor, gingaş, cald, frumos, dar care are un destin tragic. Operele lui Shakespeare sperie uşor oamenii, ele dau senzaţia unui spectacol complex, dificil, dar de fapt sunt piese pline de emoţie”, spune artista. 

Vocea, instrumentul cel mai preţios al artistului

Rodica Picireanu mărturiseşte că pentru un artist de operă vocea este infinit de importantă. „Atunci când lucrăm la un nou spectacol, ne antrenăm ca şi actori, dar mai ales ne antrenăm vocile. Vocea este pe primul plan. Aceasta trebuie menţinută într-o stare bună, la fel ca şi un sportiv care se antrenează în fiecare zi. Secretul meu este odihna. Un somn bun în noaptea dinaintea premierei face minuni. Sigur că alcoolul este contraindicat. În rest, nu beau ouă crude sau alte sucuri miraculoase”, ne destăinuie interpreta Desdemonei.

Aceasta mai precizează că publicul chişinăuian este destul de pretenţios şi critic la prestaţiile artiştilor pe scenă. „Am jucat în afara ţării şi pot spune că acasă este mult mai emoţionant să joci. Publicul la noi este pretenţios, vin muzicieni, oameni de artă care au o viziune critică şi analizează foarte lucid prestaţiile noastre”, spune Rodica Picireanu.

Spectacolul de operă „Otello” va avea premiera pe data de 28 iunie, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, de la ora 16:00. Aceasta este reprezentaţia care va încheia stagiunea 2014-2015, iar o nouă reprezentaţie a operei „Otello” va putea fi urmărită în toamnă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite