Scandal diplomatic între Rusia şi Polonia pe tema cauzelor celui de-Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polonia a anunţat sâmbătă că urmează să-l convoace pe ambasadorul Rusiei la Varşovia, după ce acesta a declarat că Polonia este vinovată, în parte, de declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează BBC News online.

Serghei Andreiev a acuzat Polonia că a blocat o coaliţie împotriva Germaniei naziste, în mai multe rânduri, în perioada premergătoare războiului.

El a apreciat, de asemenea, că invazia Poloniei, în 1939, nu a fost o agresiune.

Relaţiile dintre Varşovia şi Moscova sunt extrem de fragile în ultima perioadă, în contextul în care Polonia este unul dintre cei mai duri critici ai intervenţiei Rusiei în Ucraina.

Scandalul se amplifică la numai o zi după ce ambasadorul polonez la Moscova a fost convocat în urma vandalizării unor morminte ale unor militari sovietici, într-un sat din Polonia. Polonia a fost condamnată, de asemenea, pentru o profanare la cimitirul din Milejczyce.

Într-un interviu pentru un post polonez privat de televiziune, difuzat vineri seara, Andreiev a declarat că Polonia a stat în calea unei alianţe împotriva naziştilor.

"Prin urmare, Polonia poartă parţial responsabilitatea pentru catastrofa care a izbucnit în septembrie 1939", a declarat el, referindu-se la invazia nazistă a Poloniei.

Ambasadorul rus pare să se refere astfel la refuzul Poloniei de a permite trupelor sovietice să-i tranziteze teritoriul. Andreiev a mai spus că invazia sovietică a părţii de est a Poloniei, ceva mai târziu, în aceeaşi lună, nu a fost o agresiune, ci o acţiune de "asigurare a securităţii URSS", în momentul în care rezultatul invaziei germane era deja clar.

Ambasadorul a adăugat că relaţiile dintre Polonia şi Rusia se află la cel mai scăzut nivel din 1945 încoace, deoarece Polonia a blocat contactele politice, culturale şi umanitare.Ministerul polonez al Apărării a apreciat că Andreiev a "subminat adevărul istoric".

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite