Poliția de la Chișinău amendează alegătorii care și-au vândut votul Kremlinului. Câți au primit sancțiuni
0Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că peste 6.000 de moldoveni care și-au vândut votul Kremlinului în timpul alegerilor prezidențiale și al referendumului pe tema aderării la UE din 2024 au fost sancționați, iar alți peste 140.000 urmează să fie amendați în perioada următoare.

,,Până în acest moment au fost întocmite un număr de peste 6.000 de sancțiuni contravenționale. În perioada următoare la fel vor fi întreprinse acțiuni de documentare”, a afirmat șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu.
Conform lui Viorel Cernăuțeanu, numărul moldovenilor care ajung în vizorul poliției pentru corupere electorală, adică influențarea ilegală a votului prin oferirea sau acceptarea de bani este în creștere. Aceștia riscă să fie sancționați contravențional sau penal.
,,Acele sume care sunt oferite pentru corupere electorală nu vor fi suficiente pentru a acoperi amenzile care le vor primi persoanele pentru forma și acceptarea de a fi corupți electoral”, a adăugat șeful IGP.
Trei categorii
Viorel Cernăuțeanu a explicat că persoanele implicate în aceste cazuri se împart în trei categorii: prima, care colaborează cu poliția și oferă informații utile – datorită cărora au fost identificate și alte persoane implicate în fapte de corupere electorală, inclusiv organizatorii. A doua, fiind oamenii care își recunosc vina și ultima, care refuză complet colaborarea, fiind în mare parte organizatori locali ai acestor scheme de corupere a votului.
Acțiuni pentru oprirea fenomenului
,,Scopul instituțiilor de drept nu este de a sancționa cetățenii, scopul instituțiilor de drept este de a curma acest fenomen ca să nu se mai repete astfel de forme de corupere și-n următoarele scrutine electorale”, a conchis șeful Poliției Republicii Moldova.
Influența Kremlinului
În toamna anului trecut, în Republica Moldova au avut loc alegerile prezidențiale, precum și referendumul pro-UE, ambele scrutine având ingerința fără precedent a Kremlinului. Moscova și-a implementat strategia prin intermediul instrumentului său, Ilan Șor, oligarhul condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare, dar care se ascunde, din luna februarie a anului trecut, de justiția de la Chișinău, la Moscova.
Kremlinul, prin intermediul oligarhului fugar Ilan Șor, va încerca să influențeze alegerile parlamentare din toamna acestui an din țara vecină. În acest scop, a trimis două autocare cu preoți în Serbia sub pretextul pelerinajelor, a afirmat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, într-un interviu pentru „Adevărul”. Oficialul a mai oferit detalii despre ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale și referendumul pro-UE de anul trecut, aceasta vizând mituirea prin diverse metode a peste 300.000 de votanți moldoveni.