PERFORMANȚĂ Cum a devenit un austriac „regele gunoaielor“ de la Ungheni Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii din Ungheni au învățat să sorteze gunoiul
Locuitorii din Ungheni au învățat să sorteze gunoiul

Austriacul Marc Zweig, repezentantul Companiei „Ave", specializată în colectarea deşeurilor, a reuşit să facă din Ungheni cel mai curat oraş din Moldova. Omul de afaceri spune că de mai mulţi ani vrea să vină şi în Capitală, doar că aici, printr-o decizie a Consiliului Municipal, dreptul de a gestiona gunoiul îl are doar întreprinderea municipală.

Marc Zweig a pornit afacerea la Ungheni cu trei ani în urmă, venind cu experienţă din România, unde a fost director de dezvoltare din partea aceleiaşi companii. „Sunt pasionat de gunoiul şi de femeile frumoase din Moldova. Am mult de lucru aici", a spus glumind administratorul AVE.

După ce a făcut parteniariat public-privat cu Primăria Ungheni, investitorul a amenajat locurile de colectare a deşeurilor. Cel mai greu i-a fost să-i convingă pe oameni să nu arunce gunoiul pe jos şi să separe plasticul şi cartonul de deşeurile menajere. „I-am făcut pe ungheneni să înţeleagă că tot ce se face e pentru ei. Încetul cu încetul am reuşit să le schimbăm mentalitatea", a spus Marc Zweig.

A făcut câteva spoturi sociale în care au fost implicaţi oameni de rând, copii, dar şi primarul localităţii, în care cu toţii îi rugau pe oameni să sorteze gunoiul, dar şi să păstreze curăţenia.

Unghenenii au înțeles cum pot fi reciclate deșeurile „Regele gunoaielor“ din Ungheni s-a lovit de monopolul ilegal din Chișinău Vezi cum arată gunoiștea ecologică de la Ungheni

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

„Ne dădeam seama că de rezultatele obţinute în Ungheni depinde extinderea noastră şi în alte localităţi", a spus omul de afaceri.

La început, locuitorii oraşului se mirau de curăţenia care domnea în jurul containerilor, cândva pline de mizerie. Şi mai mult i-a frapat faptul că gestionarul spăla tomberoanele. „Aici permanent e curat şi parcă ni-i oarecum să aruncăm deşeurile pe jos", ne-a spus Eleonora Ciumac, locuitoare din Ungheni.

Lumea s-a obişnuit cu sortatul

În prezent, întreprinderea are încheiate 15.000 de contracte individuale cu fiecare consumator şi acoperă 90% din oraş. „S-a făcut ordine şi în sectorul individual unde, timp de aproape 16 ani, fiecare evacua gunoiul cum îi dădea prin cap: cu căruţa, tractorul, automobilul propriu", a spus Dumitru Bâlici, administrator din partea Primăriei.

Celor care au case la sol li s-a dat gratis câte o pubelă de 120 de litri, de unde, de două ori pe lună, vine camionul AVE şi le ia deşeurile de la poartă. Pentru asta ei plătesc lunar 30 de lei. La blocuri însă resturile menajere sunt evacuat în fiecare zi şi locatarii plătesc pentru acest serviciu câte 10 lei de persoană.

Gard de sârmă ghimpată de la Prut

La punctul de depozitare se aduce doar gunoiul reciclabil, adică PET-urile şi cartonul. Plasticul este sortat după culoare şi cu ajutorul unei maşini speciale este presat şi aşezat în baloturi, apoi exportat în China. Cartonul însă este dus în Ungaria şi România.
Deşeurile menajere însă sunt depozitate la gunoişte. Poligonul din Ungheni funcţionează din 1978.

„Dacă îl vom aduce la condiţiile impuse de UE va funcţiona cel puţin încă 50 de ani", a spus Dumitru Bâlici. În jurul poligonului, ca să nu se împrăştie gunoiul, a fost instalat un gard de sârmă ghimpată luată de la hotarul de pe Prut.

Problemă cu depozitarea gunoiului este în toată Moldova. „De exemplu, la Bălţi şi Străşeni rampa e aproape plină. La Soroca deşeurile sunt aruncate chiar şi în cimitir. Localităţile Durleşti, Bubuieci şi Truşeni în genere nu au gunoişti. Iar la Leova deşeurile sunt colectate în gropi săpate în pământ", spune omul de afaceri.

Citește și:

CHIŞINĂU: „Hai Moldova" a scos la vânzare gunoiul din Parcul „Valea Trandafirilor"

Chişinău: Cimitirul ostaşilor români din sectorul Botanica, transformat în groapă de gunoi

SALUBRITATE Mizerie în centrul Chișinăului după serbarea Zilei Independenței

Curăţenie generală în Chişinău. Voluntarii au fost vizitaţi de Chirtoacă şi Filat. „Îşi fac campanie electorală", au spus chişinăuienii

S-au săturat să fie groapa de gunoi a Chişinăului

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite