Pe cine dă vina Maia Sandu după ce Moldova a ratat 60 milioane de euro din partea României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Maia Sandu dă vina pe Guvernele Chicu şi Ciocoi pentru ratarea celor 60 milioane de euro din partea României, după ce Chişinăul nu a semnat Protocolul 6 al Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistenţă tehnică şi financiară, care ar fi permis Republicii Moldova să beneficieze de aceşti bani.

„Mai întâi Guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul 6, propus de partea română încă la începutul lunii noiembrie 2020 pentru extinderea termenului de valabilitate a Acordului. Nici actualul Guvern în exerciţiu nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament, a scris Maia Sandu pe Facebook. 

Potrivit preşedintelui, „într-o perioadă de criză profundă, Republica Moldova ratează un sprijin financiar important. Guvernul de la Bucureşti a anunţat în această seară despre încetarea valabilităţii Acordului privind programul de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova în 2010”.

„Sunt 60 de milioane de euro ce ar fi putut îmbunătăţi viaţa oamenilor: prin proiecte comunitare, cum a fost reabilitarea şi modernizarea a peste 1000 de grădiniţe şi instituţii şcolare sau proiecte de infrastructură, cum este Gazoductul Iaşi-Chişinău şi interconectarea energetică”, a spus Maia Sandu.

Şeful statului a comunicat că „vom opta pentru reluarea discuţiilor cu partea română pentru un nou program de asistenţă în speranţa că în curând vom avea un Parlament care să susţină acest program şi altele destinate oamenilor.”

Ministerul de Externe al României a anunţat duminică, 28 martie, despre ieşirea din vigoare a Acordului privind programul de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.

Potrivit MAE, România a depus eforturi susţinute pentru îmbunătăţirea şi extinderea aplicării Acordului, demersuri care se reflectă în elaborarea şi intrarea în vigoare a cinci Protocoale adiţionale. Având în vedere iminenţa ieşirii din vigoare a Acordului, România a propus R. Moldova, la începutul lunii noiembrie 2020, încheierea unui nou Protocol adiţional (Protocolul 6), care să permită atât extinderea perioadei de valabilitate a Acordului şi, astfel, utilizarea fondurilor încă neutilizate - din cele 100 de milioane de euro - în proiecte viitoare, cât şi extinderea domeniilor în care ajutorul financiar nerambursabil poate fi acordat.

În pofida demersurilor repetate ale părţii române, care a reafirmat consecvent deschiderea de a semna şi ratifica documentul în forma propusă de România, în timp util pentru a evita ieşirea din vigoare a Acordului semnat în 2010, Guvernul de la Chişinău nu a transmis un răspuns la propunerea României decât la data de 26 februarie 2021, constând într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea de Protocol 6 a părţii române, neincluzând elementele suplimentare menţionate mai sus. 

Pe durata ultimelor discuţii bilaterale, de la jumătatea lunii martie, reprezentanţii guvernamentali de la Chişinău au invocat şi faptul că Guvernul interimar al R. Moldova nu ar avea competenţele necesare pentru finalizarea procedurilor vizând încheierea Acordului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite