Patru judecători ai Curţii Constituţionale  acuză că sunt filaţi şi se adresează Procuraturii Generale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
constcourt.md

Preşedinta Curţii Constituţionale din R. Moldova, Domnica Manole, a anunţat că ea, dar şi alţi trei judecători: Liuba Şova, Serghei Ţurcanu şi Nicolae Roşca vor depune o plângere la Procuratura Generală, în baza declaraţiilor de azi a magistraţilor din plenul şedinţei şi în baza informaţiilor apărute azi în mass-media. Domnica Manole susţine că judecătorii constituţionali ar fi fost filaţi şi intimidaţi în ultime vreme.

„Este foarte grav ceea ce am citit noi azi, în mass-media, este foarte grav. Deja astăzi, în cadrul plenului Curţii Constituţionale unii judecători au sesizat plenul Curţii privitor la presupuse acţiuni de intimidare şi filaj. Azi, deja în prima jumătate a zilei noi am discutat în cadrul plenului aceste acţiuni cu expunerea concretă de către unii judecători a acelor acţiuni care se întâmplă în privinţa lor”, a declarat Domnica Manole pentru tv8.md.

Mai mult, preşedinta CCM declară că instituţia pe care o conduce va sesiza Comisia de la Veneţia şi instituţii internaţionale precum: Parlamentul European, Consiliul Europei, Ambasadele străine, inclusiv delegaţia Uniunii Europene la Chişinău „pentru a scoate în evidenţă presiunile publice, intimidările la care suntem supuşi în prezent noi, judecătorii CCM”. 

De precizat că, astăzi, primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a comunicat că deţine informaţii, potrivit cărora, patru judecători de la CCM (aceeaşi patru menţionaţi) sunt filaţi la comanda preşedintelui Igor Dodon, inclusiv prin intermediul şefului Centrului Naţional Anticorupţie, Ruslan, Flocea. La scurt timp după anunţul lui Renato Usatîi, CNA a venit cu o dezminţire.

„Centrul Naţional Anticorupţie respinge acuzaţiile domnului Renato Usatîi prin care acesta insinueaza că unii angajaţi ai CNA ar fi implicaţi în urmărirea judecătorilor Curţii Constituţionale. Recent, CNA a oferit răspuns la acest subiect unor deputaţi, dar şi Procuraturii Generale, informând că Centrul nu întreprinde măsuri speciale de investigaţie în privinţa magistraţilor CC. În acest context, CNA îşi exprimă disponibilitatea de a fi supus oricăror verificări ale autorităţilor competente pentru a demonstra neimplicarea sa în acţiunile invocate. Totodată, instituţia solicită politicienilor să nu atragă Centrul Naţional Anticorupţie în luptele lor politice”, se spune într-un comuncat de presă al CNA.

Recent, mai mulţi reprezentanţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate, la fel, au vorbit despre faptul că au fost informaţi că cei patru judecători sunt filaţi şi intimidaţi.

Intimidarea şi filarea celor patru judecători ar fi început odată cu pierderea controlului asupra CCM de către Igor Dodon, după ce preşedintele Vladimir Ţurcan a fost demis din funcţie, locul acestuia fiind preluat de Domnica Manole. 

Acţiunea respectivă a avut loc în contextul anunţului Curţii Constituţionale că a admis cererea deputatului Sergiu Sîrbu şi a suspendat procedura de intrare în vigoare a legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federaţiei Ruse şi Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat, în sumă de 200 milioane de euro.

Igor Dodon a venit cu un mesaj de avertizare către opoziţie şi judecătorii Curţii Constituţionale (CCM), în contextul în care Înalta Curte, la sesizarea depusă de deputatul Sergiu Sîrbu, a suspendat intrarea în vigoare a acordului de împrumut din Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro.

Şeful statului afirmă că în spatele ultimelor decizii ale CC privind blocarea şi suspendarea unor legi ar sta Ilan Şor, Andrian Candu şi chiar fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc.

Curtea a suspendat intrarea în vigoare a acordului până la examinarea în fond a cauzei. 

Deputaţii din alianţa de guvernare PSRM-PDM au votat joi, 23 aprilie, ratificarea acordului de împrumut din Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro. Opoziţia parlamentară a solicitat excluderea de pe ordinea de zi a subiectului, pentru ca unele prevederi ale acordului să fie modificate, însă propunerea a fost respinsă.

Grupul parlamentar „Pro Moldova”, condus de deputatul Andrian Candu, a anunţat că a atacat la Curtea Constituţională acordul de împrumut din Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro. Sergiu Sîrbu a afirmat că „acest acord este în detrimentul intereselor naţionale ale Republicii Moldova”.

Premierul Ion Chicu a declarat că prevederile acordului sunt avantajoase. Potrivit lui, o parte din acuzaţii au fost făcute „din lipsă de cunoştinţă”, iar altă parte „pentru că este politicul la mijloc”.

Amintim că Guvernul a aprobat proiectul pentru ratificarea acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse cu privire la acordarea unui împrumut financiar de stat. Este vorba despre creditul rusesc în valoare de 200 de milioane de euro, oferit în două tranşe.

Partidul Acţiune şi Solidaritate constată că acordul pentru creditul rusesc conţine prevederi „periculoase”, care creează riscuri exagerate de îndatorare a ţării pe termen lung, dar  şi prevederi care nu se regăsesc în acordurile de împrumut oferite de către Rusia altor ţări.

Igor Dodon a anunţat, vineri seara, că ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, a semnat împreună cu conducerea ministerului de Finanţe rus, Acordul de creditare cu Republica Moldova, care prevede acordarea primei tranşe de împrumut în valoare de 200 milioane de euro.

„Este primul suport financiar concret oferit din exterior ţării noastre în această perioadă de criză, iar banii vor fi transferaţi în bugetul de stat al Moldovei pentru necesităţile ţării, inclusiv la finanţarea unor proiecte de infrastructură. Aduc sincere mulţumiri partenerilor ruşi şi personal Preşedintelui Federaţiei Ruse, dlui Vladimir Putin, pentru susţinerea acordată Republicii Moldova în condiţii de stringentă necesitate”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

La iniţiativa lui Igor Dodon, în decembrie 2019, Guvernul Republicii Moldova a iniţiat negocierile cu Federaţia Rusă privind contractarea unui împrumut de 500 milioane de dolari. Prima tranşă, în sumă de 200 milioane de dolari, urmează să ajungă la Chişinău la începutul lunii aprilie. Dobânda anuală va fi în jur de 2%, după cum anunţă Ministerul Economiei, iar Moldova s-a angajat să restituie împrumutul în termen de 10 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite