Patronatele fac apel de modificare a Codului Muncii
0Confederaţia Naţională a Patronatului din Moldova îşi exprimă nedumerirea în legătură cu decizia preşedintelui, după consultarea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, de a nu promulga Legea 188 pentru modificarea şi completarea Codului Muncii. CNPM califică această decizie ca fiind una în dezinteresul mediului de afaceri şi menţionează că businessul este lipsit de posibilitatea de a argumenta necesitatea acestor modificări, transmite IPN.
Reprezentanţii mediului de afaceri consideră necesară promulgarea acestei legi, argumentând că legislaţia muncii existentă, în mare parte, nu stimulează activitatea agenţilor economici.
„Modificarea Codului Muncii devine un imperativ. Credem că pentru a dezvolta economia ţării este necesară crearea condiţiilor care să stimuleze activitatea businessului. Republica Moldova trebuie să flexibilizeze cadrul legal care reglementează relaţiile de muncă, pentru a elimina caracterul protectiv şi birocratic. CNPM a pledat mereu pentru perfecţionarea legislaţiei Republicii Moldova, în special a Codului Muncii, cu scopul de a echilibra relaţiile de muncă şi nu a defavoriza angajaţii sau angajatorii”, se menţionează într-o declaraţie a Confederaţiei.
CNPM solicită preşedintelui Republicii Moldova să manifeste echidistanţă în cadrul consultărilor sale realizate pe subiecte economico-sociale, iar Parlamentului să reexamineze Legea nr. 188 privind modificarea şi completarea Codului Muncii, păstrând poziţia existentă.
Săptămâna trecută, şeful statului a anunţat că sindicaliştii nu sunt de acord cu Legea nr. 188 pentru modificarea şi completarea Codului Muncii care a fost adoptată de către Parlamentul şi remisă preşedintelui spre promulgare. Potrivit lui, reprezentanţii sindicatelor susţin că legea respectivă diminuează garanţiile sociale ale angajaţilor şi stabileşte privilegii în favoarea mediului de afaceri.
Printre modificările propuse de Parlament sunt reducerea termenului limită a concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului cu doi ani (până la împlinirea de către copil a vârstei de patru ani, comparativ cu şase ani în prezent); excluderea obligativităţii atribuirii contractului individual de muncă unui număr din registrul unităţii şi altele. Dodon a anunţată va face uz de împuternicirile sale şi nu va promulga această lege.