Parlamentarii au reluat astăzi şedinţele în plen cu acuzaţii reciproce. Voronin a cerut dizolvarea Parlamentulului şi anunţarea alegerilor anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Ţâţa puterii este dulce“, a fost replica liberal-democraţilor. În acelaşi timp, democraţii l-au liniştit pe liderul comunist că nu ne aşteaptă alegeri anticipate în curând.

UPDATE După lungi dezbateri a ordinii de zi, propunerile privind audierea în plen a membrilor cabinetului de miniştri nu au întrunit numărul necesar de voturi. Deputaţii au votat doar audierea în plen a procurorului general Corneliu Gurin şi a ministrului de Interne Dorin Recean, privind armamentul găsit de oamenii legii la domiciliul unui activist comunist, precum şi mersul anchetei privind crima de la Durleşti.

Zeci de membri, activişti şi deputaţi comunişti au protestat astăzi, preţ de jumătate de oră, în faţa Palatului Republicii, înainte de începerea primei şedinţe din sesiunea toamnă-iarnă a Parlamentului. Manifestanţii au venit cu pancarte, steaguri, vuvuzele, cisterne pe post de tobe, scandând „Vrem alegeri noi! Guvernul la gunoi!“.

Mai mulţi deputaţi au ţinut discursuri în faţa mulţimii, chemând oamenii să continue revoluţia şi să lupte pentru propriile drepturi. Aceştia s-au referit şi la modul în care a fost concesionat Aeroportul Chişinău, dar şi la subiectul Băncii de Economii. 

Comunistul Artur Reşetnicov a declarat că actuala guvernare, în frunte cu premierul Iurie Leancă, „intenţionează să fure şi alte întreprinderi, încheind o listă de 200 de întreprinderi care au rămas la popor şi pe care ei vor să pună mâna“. "Cine a văzut milioanele care au fost donate ţării de partenerii extrerni? Cui i-a stat mai uşor de pe urma acestor bani?", a întrebat retoric colegul său, Oleg Reidman, adăugând că "alegerile anticipate, libere şi democratice sunt iminente".

"Mai multe servicii medicale publice au fost lichidate şi transformate în afaceri private ale guvernanţilor corupţi, mai multe întreprinderi mari au fost falimentate, iar oamenii şi-au pierdut locurile de muncă, s-au produs furturi memorabile. Această conducere nu poate şi nu vrea să guverneze ţara", a sărit şi comunista Oxana Domenti.

Şirul instigărilor a fost încheiat de liderul comunist Vladimir Voronin. „Am lăsat toate ocupaţiile pentru a veni aici şi a vorbi cu lumea despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Dacă analizăm tot ce s-a întâmplat în ultimii patru ani, nu vedem nicio schimbare. Cât timp poate dura răbdarea noastră? Ce să mai aşteptăm de la această guvernare? Trebuie să ne unim toate forţele, iar astăzi e ziua când începem să o facem", a spus Voronin, vizibil incoerent.

„Ţâţa puterii este dulce“

La prima şedinţă în plen, preşedintele preşedintele Legislativului, Igor Corman, i-a îndemnat pe parlamentari să dea dovadă de hărnicie şi constructivism, spunând că lumea aşteaptă de la ei mai puţin spectacol şi mai multă muncă.

Preşedintele fracţiunii Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleţ, speră că sesiunea de toamnă-iarnă să fie constructivă. „Acum eforturile opoziţiei parlamentare, extraparlamentare şi a diferite grupuri sunt pentru a deturna Moldova de pe calea sa. Astăzi se cheamă la revoluţie, se fac insinuări, se jonglează cu cifre false. Liderul revoluţionarilor a recunoscut că ţâţa puterii este dulce, atât de dulce încât sunt gata de dragul ei să distrugă totul. Iluzia unei stabilităţi de mlaştină era comodă pentru guvernarea comunistă, dar nu putea continua la nesfârşit”, a spus liderul liberal-demoraţilor din Parlament.

Dumitru Diacov, preşedintele fracţiunii Partidului Democrat, a remarcat că discursul lui Vladimir Voronin a fost paşnic în comparaţie cu ceea la ce se aştepatu parlamentarii din coaliţie după acţiunile comuniştilor din ultimele câteva zile. „În faţă mai avem trei sesiuni parlamentare. Domnule Voronin, cunoaşteţi bine Constituţia, Parlamentul nu poate să se autodizolve şi nu ne aşteptăm la alegeri anticipate în curând. Vă îndemnăm să munciţi, ca deja la sfârşitul lui 2014 să putem ieşi în faţa electoratului. Datoria opoziţiei este să critice. Dacă nu ar critica, nu aş înţelege cu ce se ocupă ei. Republica Moldova trebuie să devină un partener serios pe arena internaţională, să ofere optimism cetăţenilor”, a conchis democratul.

Din partea liberalilor la tribuna Parlamentului a fost invitat  liderul liberalilor reformatori, Ion Hadârcă, ceea ce l-a iritat pe liberalul Ghimpu. Acesta a insistat ca în numele liberalilor să vorbească Valeriu Munteanu, care a fost ales preşedinte al fracţiunii PL după ce Ion Hadârcă şi alţi colegi de-ai săi au fost excluşi din formaţiune. Ion Hadârcă şi-a rostit totuşi discursul, cerându-şi scuze pentru intervenţia lui Mihai Ghimpu. „Suntem pe ultima sută de metri a unui parcurs îndelungat şi chinuitor – tranziţia. Am suportat timp de 22 de ani sărăcie, exod, comunism. În aprilie 2009 a apărut un licăr, cel al integrării europene. În această sesiune avem câteva proiecte prioritare, iar prioritatea de vârf este integrarea europeană”, a încheiat deputatul.

Miniştrii, chemaţi la raport de comunişti

Deputaţii comunişti au solicitat să fie audiaţi în plenul Parlamentului premierul Iurie Leancă, ministrul economiei, Valeriu Lazăr, cel al Finanţelor Anatol Arapu – despre situaţia de la Banca de Economii, concesionarea aeroportului şi Summitul de la Vilnius.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite