Parlamentul de la Chișinău a adoptat declarația cu privire la integrarea europeană a Rep. Moldova. Ce prevede documentul

0
Publicat:

Declarația a fost aprobată cu votul a 54 de parlamentari, documentul exprimând ,,convingerea că doar aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va asigura viitorul țării în calitate de stat suveran, neutru, integru și democratic”. 

Parlamentul a adoptat declarația în cadrul ședinței de joi. FOTO: Multimedia.parlament.md
Parlamentul a adoptat declarația în cadrul ședinței de joi. FOTO: Multimedia.parlament.md

În contextul aprobării, parlamentarii de la Chișinău au făcut un apel la întreaga societate, inclusiv la toate forțele politice ,,să dea dovadă de unitate și solidaritate pentru consolidarea dialogului politic și social în numele interesului național și al obiectivului strategic – integrarea și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

Documentul mai arată că „UniuneaEuropeană, timp de decenii, a fost un partener de nădejde al țării noastre, oferind dezinteresat suport logistic şi financiar pentru rezolvarea multiplelor probleme interne ale Republicii Moldova. De asemenea, datorită suportului generos din partea UE și al statelor membre, Republica Moldova a depășit criza provocată de pandemia COVID, precum și criza energetică din iarna 2022-2023”.

În proiect se mai stipulează că integrarea europeană va facilita coeziunea civică a societății, va asigura trecerea Republicii Moldova la o dezvoltare economică durabilă și va spori capacitățile statului de a promova politici sociale eficiente. În context, Parlamentul solicită Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru organizarea procesului de aderare la Uniunea Europeană, precum și să consolideze instituțiile statului implicate în negocieri. Prin intermediul Declarației, deputații fac apel către cetățenii Republicii Moldova la unitate pentru un viitor pașnic și european al țării noastre. „Uniunea Europeană este un teritoriu al păcii. A fost creată ca un proiect de pace, care a pus capăt războaielor în Europa, iar energiile sale creatoare nu au mai fost îndreptate spre distrugere și agresiune, dar spre prosperitate și dezvoltare pașnică dintre popoare”. 

,,Uniunea, pune capăt războaielor”

Viceprim-ministrul moldovean pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, afirmă că declarația cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă expresia solidarității, unității și hotărârii politice pentru viitorul european al țării care face acest pas ferm și asumat politic după 33 de ani de la obținerea independenței. 

 „Uniunea creată pentru a pune capăt războaielor pe continentul european, pentru a-l transforma într-o zonă a păcii, a prosperității și a progresului”.Integrarea europeană este singura noastră șansă de progres, dezvoltare, pace și securitate. Vom reuși doar dacă vom lucra împreună, toți oamenii Moldovei, oameni vizionari, care au curajul să-și asume obiective „mari” pentru țară, oameni de încredere, oameni care își fac munca onest și responsabil, oameni entuziaști și dedicați, pe care îi întâlnim în fiecare sat și oraș al țării. Moldova rezistă, se dezvoltă și își creează locul în istorie.Uniunea Europeană este un teritoriu al păcii, ne reamintește, astăzi, Parlamentul de la Chișinău. Împreună uniți, visăm, credem și construim acest teritoriu acasă”, a scris Cristina Gherasimov pe internet.

În data de 20 martie, Comisia Europeană a propus ca Republica Moldova, dar și alte state, precum Ucraina să fie integrate blocului comunitar în mod „gradual” şi printr-un proces cu măsuri „reversibile”.

Kremlinul vrea să compromită aderarea țării la UE

Recent, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandru Musteața, a declarat că Rusia are o strategie privind compromiterea procesului de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aceasta vizând referendumul pe tema integrării, alegerile prezidențiale, dar și parlamentare, iar gruparea condusă de Ilan Șor, oligarhul fugar care organizează manifestațiile antiguvernamentale, ar fi principală aliată a Kremlinului. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite