Opinie: Circumscripţiile uninominale încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Modul în care au fost formate circumscripţiile electorale în Moldova încalcă atât recomandările Comisiei de la Veneţia, cât şi Codul Electoral. Într-un studiu prezentat vineri, 2 februarie, membrul asociaţiei Comunitatea WatchDog.md Valeriu Paşa afirmă că doar 32% din recomandările Comisiei de la Veneţia se regăsesc integral în textul final al legii prin care a fost introdus sistemul mixt de vot, transmite IPN.

Potrivit lui Valeriu Paşa, Comisia de la Veneţia a formulat 28 de recomandări, dintre care zece au fost incluse integral în lege, patru – doar parţial, iar 14 – deloc. Expertul spune că legea moldovenească nici măcar nu interzice explicit practica de gerrymandering, adică trasarea circumscripţiilor în favoarea sau defavoarea unor anumiţi concurenţi electorali.

Alte recomandări ignorate ţin de transparenţa şi independenţa comisiei care a desenat harta electorală, cât şi de criterii clare privind circumscripţiile pentru diasporă şi regiunea transnistreană. Valeriu Paşa spune că cinci din cei 20 de membri ai comisiei de formare a circumscripţiilor electorale sunt oficial membri ai Partidului Democrat, iar alţi opt sunt afiliaţi partidului de guvernământ sau susţinători deschişi ai acestuia.

Acesta mai afirmă că modul în care au fost formate circumscripţiile încălcă nu doar recomandările Comisiei de la Veneţia, dar şi legislaţia naţională. Astfel, potrivit lui Valeriu Paşa, din 31 de prevederi ale Codului Electoral privind circumscripţiile au fost respectate doar 13, iar cinci – parţial.

Cele mai evidente încălcări ţin de dimensiunile circumscripţiilor. Doar 24% din acestea se încadrează în limitele de 55 000-60 000 de alegători, aşa cum prevede Codul Electoral. De asemenea, este ignorată prevederea care stipulează o diferenţă maximă de 10% dintre circumscripţii. Dacă se ia drept referinţă cea mai mică, cu excepţia Taracliei, doar 15 circumscripţii se încadrează în limita de 10%.

De asemenea, legea electorală interzice trasarea limitelor circumscripţiilor în cadrul unităţilor teritoriale de nivelul întâi. Potrivit expertului, sectoarele din Chişinău sunt unităţi teritoriale de nivelul întâi, iar circumscripţiile care trec dintr-un sector în altul contravin legii.

Expertul afirmă acum că încălcarea prevederilor Codului Electoral pate servi drept motiv pentru a ataca în judecată harta circumscripţiilor.

Valeriu Paşa a fost secretar al grupului de iniţiativă pentru organizarea referendumului de abrogare a legii prin care a fost introdus sistemul mixt de vot, referendum blocat de CEC prin neînregistrarea grupului de iniţiativă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite