Operele lui Dostoievski, populare în Occident
0
Operele scriitorului rus, Fiodor Dostoievski, sunt populare în ţările occidentale, pentru că abordează întrebările filozofice într-un mod psihologic, afirmă preşedintele Societăţii Internaţionale „Dostoievski”, Deborah Martinsen.
Scrierile lui Dostoievski sunt populare în ţările occidentale, în special, în Statele Unite, deoarece ele abordează subiecte filozofice despre condiţia de a fi într-un mod profund psihologic şi etic, a menţionat Martinsen, care este şi decan asociat la Universitatea Columbia.
Dostoievski continuă să se adreseze cititorilor săi din întreaga lume, numărul traducerilor romanelor sale fiind în continuă creştere. Operele lui proeminente - „Însemnări din subterană”, „Crimă şi pedeapsă” etc. - sunt frecvent predate în liceele şi colegiile din America. Aceste romane, dar şi „Idiotul”, „Demonii” sau „Fraţii Karamazov”, l-au făcut pe Dostoievski cel mai citit şi cunoscut scriitor rus în străinătate.
Potrivit lui Martinsen, popularitatea lui Dostoievski are mai multe explicaţii. Operele scriitorului rus au un caracter dramatic, el îi aduce pe cititori în acţiunea morală a textelor sale. „Scriitorul transmite mesaje nu doar pentru minţile şi inimile noastre, el stârneşte un amalgam de emoţii - de la vinovăţie până la respect şi iubire”, spune Martinsen. Dostoievski a explorat adânc sentimentele lui, iar despre munca sa vorbesc psihologii, filosofii, oamenii de ştiinţă socială, teologii, precum şi scriitorii, criticii literari şi cititorii de rând. Un alt motiv pentru popularitatea operelor lui este că el ştia cum să tempereze tragedia cu umorul, precizează preşedintele Societăţii Internaţionale „Dostoievski”. Ea îl descrie pe scriitor ca un meşteşugar poruncitor şi experimentator literar.
De exemplu, nuvela sa „Omul dedublat”, batjocorită de contemporanii săi, are la bază o istorie care s-a întâmplat cu zeci de ani înaintea timpului său, din punct de vedere narativ. Dostoievski a experimentat conştient întreaga sa carieră, ceea ce îl face o sursă de inspiraţie pentru atât de mulţi scriitori. „Opera sa este profund stratificată şi poate fi citită în mod realist, tematic şi metaliterar, în acelaşi timp”.
Deborah Martinsen îl citează pe filosoful rus, Mihail Bahtin, care a remarcat că opera lui Dostoievski este polifonică, dând glas la mai multe aspecte ale experienţei umane şi că, de asemenea, are o bază morală profundă, ce derivă din viziunea sa de autor. El ştia cum să imprime imagini de neuitat în minţile şi inimile cititorilor.
„Ruşinea în opera lui Dostoievski, de exemplu, ţine de experienţa noastră comună a izgonirii din paradis. Cu toţii suntem căzuţi, suntem înstrăinaţi faţă de noi înşine, faţă de ceilalţi şi faţă de Dumnezeu. Cu toţii luptăm să înfruntăm acest sentiment de înstrăinare şi să ne întoarcem la starea de comuniune”, a declarat ea.
„Pe scurt, a-l citi pe Dostoievski presupune a simţi la fel de bine ca şi a înţelege. Dostoievski dă expresie experienţei noastre precum şi năzuinţelor noastre”, a conchis Martisen.