O companie de telecomunicaţii cere de la stat despăgubiri de 130 de milioane de lei
0
Compania Norma-telecom din Republica Moldova solicită statului compensarea prejudiciului material şi pedepsirea funcţionarilor vinovaţi, a anunţat, avocatul companiei, directorul Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron
Avocatul susţine că în anul 2005, firma a demarat un proiect foarte ambiţios de construcţie a liniei de fibră optică pe tronsonul Iaşi-Chişinău. În cazul în care proiectul era finalizat, Norma Telecom devenea al doilea operator din Republica Moldova care avea reţea de fibră optică cu interconectare transfrontalieră. Însă lucrările de construcţie pe tronsonul Ungheni-Chişinău, prin decizia unor funcţionari şi a conducerii Moldtelecom, au fost stopate la 12 iunie 2006, când până la finalizarea proiectului mai rămăsese doar şase luni.
„S-au găsit „băieţi deştepţi” care au dorit să se ocupe cu acest business. Se ştie că în acele timpuri în Moldova nimic nu se făcea fără acordul preşedintelui Vladimir Voronin, a miniştrilor săi şi consilierilor. Datorită imixtiunii acestora Norma-telecom nu a putut să-şi finiseze proiectul”, a menţionat avocatul.
Acesta a comunicat că compania s-a adresat în judecată, care a emis o decizie în favoarea Norma-telecom abia în ianuarie 2008. Însă, autorităţile au refuzat să execute decizia instanţei, după ce compania s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
„CEDO a emis o decizie în noiembrie 2011. Însă autorităţile moldoveneşti nu au executat decizia şi nu au achitat compensaţiile. Nu cred că o vor face cândva, deoarece prea mulţi oameni sunt interesaţi în faptul ca Norma-telecom să nu activeze pe piaţa moldovenească. Aceştia acţionează prin intermediul unor demnitari, care, la rândul lor, îşi construiesc businessul pe baza faptului că preiau businessul altora”, consideră Ion Dorn.
Directorul companiei, Constantin Marian, a anunţat că Norma-telecom a solicitat o compensaţie în valoare de 130 milioane de lei. "Nu este un capriciu, despre aceasta vorbesc rezultatele expertizei independente. Am pierdut o afacere, am ratat venituri de milioane, pe piaţă activează deja alte companii, care în anul 2005 nu existau nici în proiect. Vom continua să luptăm pentru recuperarea prejudiciilor”, a spus Marian.
Avocatul a mai comunicat că firma a expediat un demers Procuraturii General prin care cere pornirea investigaţiilor penale şi identificarea consilierilor şi miniştrilor care au fost implicaţi în acest caz, precum şi a funcţionarilor care au refuzat să execute hotărârile instanţelor.