Nicolae Timofti explică de ce l-a desemnat pe Pavel Filip la funcţia de prim-ministru - document

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat premier pe democratul Pavel Filip fiind obligat de decizia Curţii Constituţionale din 29 decembrie 2015. Într-o declaraţie publică remisă presei şeful statului sugerează că are rezerve faţă de candidatul desemnat, împărtăşind îngrijorările din societate cu privire la modul în care a fost creată noua coaliţie de guvernare.

„Atmosfera extrem de încordată din societate şi revolta oamenilor, exprimată în spaţiul public, inclusiv în stradă, faţă de deciziile politice de ultimă oră, mă obligă să iau atitudine şi să explic contextul politic în care ne aflăm”, îşi începe declaraţia Nicolae Timofti.

Şeful statului afirmă că a luat decizia de a-l nominaliza pe domnul Pavel Filip în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru ca urmare a deciziei lui Ion Păduraru de a renunţa la mandatul de candidat pe care i l-a acordat pe 14 ianuarie, dar şi în urma prezentării de către noua majoritate parlamentară a noului candidat.

„În aceste condiţii, o majoritate parlamentară constituită din 55 de deputaţi mi-a propus o candidatură, acea a domnului Pavel Filip, pe care am fost obligat să o accept, în virtutea Hotărârii emise la 29 decembrie 2015 de către Curtea Constituţională, al cărei punct nr. 118 stipulează că, citez, „nu există nici un motiv constituţional şi democratic pentru ca Preşedintele să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcţia de Prim-ministru persoana care dispune de o majoritate parlamentară, fie ea şi adversa Preşedintelui””, explică Timofti.

„Dincolo de opiniile mele personale, sunt obligat, potrivit atribuţiilor ce-mi revin, în calitate de preşedinte, să respect legile ţării, şi în cazul de faţă, dispoziţiile Curţii Constituţionale”, precizează preşedintele Republicii Moldova.

Nicolae Timofti se arată, totuşi, îngrijorat de viitorul acestui guvern care, potrivit ultimelor evenimente nu este agreat de o bună parte a societăţii. „Vă asigur că împărtăşesc îngrijorarea şi dorinţa de schimbare care persistă în societate şi cred că societatea civilă trebuie să fie ascultată şi luată în considerare la luarea unor decizii politice. Iată de ce, mă adresez majorităţii parlamentare şi prim-ministrului desemnat să ţină cont, în procedura de întocmire a programului de activitate şi listei Guvernului, precum şi în cea de votare a Guvernului în Parlament, de poziţiile civile din ţara noastră şi de opiniile cetăţenilor”, se menţionează în declaraţia şefului statului.

Amintim că vineri seara, la mai puţin de 24 de ore de la desemnarea consilierului prezidenţial Ion Păduraru pentru funcţia de prim-ministru, şeful statului şi-a anulat decretul pentru a-l desemna pe democratul Pavel Filip la această funcţie. Preşedinţia de la Chişinău a publicat declaraţia celor 55 de deputaţi şi semnăturile acestora în susţinerea candidatului. (Deputatul liberal-democrat Aliona Goţa a refuzat să semneze).

declaratie in sustinerea lui Pavel Filip
declaratie in sustinerea lui Pavel Filip
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite