„Nici cu Ghimpu la cârma partidului, nici cu Chirtoacă, PL nu se ridică la nivelul aşteptărilor electoratului său“. Vedeţi cum comentează analiştii divorţul din familia liberalilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit lui Mihai Ghimpu, Ana Guţu este şefa trădătorilor. FOTO Tudor Iovu
Potrivit lui Mihai Ghimpu, Ana Guţu este şefa trădătorilor. FOTO Tudor Iovu

Partidul Liberal e la un pas de sciziune, după ce o aripă reformatoare a anunţat vineri că vrea schimbarea liderului Mihai Ghimpu cu primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă, acuzânu-l pe primul de autoritarism. În timp ce cele două părţi beligerante nu contenesc să se atace, analiştii prezic un viitor sumbru pentru PL şi vorbesc despre lipsa de democraţie din partidele de la Chişinău.

Din grupul de reformatori fac parte: şapte deputaţi (printre care şi preşedintele fracţiunii parlamentare Ion Hadârcă şi secretarul general Oleg Bodrug), doi miniştri – al Apărării (Vitalie Marinuţa) şi al Mediului (Gheorghe Şalaru) - cinci miniştri-adjuncţi şi 13 lideri de filiale locale. Aceştia au cerut ca formaţiunea să revină la masa de negocieri pentru refacerea coaliţiei pro-europene. Ei au reclamat că în partid domină autoritarismul. „Este momentul potrivit ca rolul de lider să-i revină lui Dorin Chirtoacă, exponentul schimbării şi înnoirii clasei politice din Republica Moldova“, a citit Ana Guţu din declaraţia reformatorilor.

GHIMPU: „FILAT ŞI FSB E DE VINĂ“

„Dispun de informaţia că FSB-ul rusesc, prin intermediul lui Filat, a pătruns în Partidul Liberal. Se organizează un complot împotriva mea. Sigur că este legat de votul pentru Vlad Filat“, a acuzat liderul liberalilor, la câteva ore de la anunţul-surpriză. „Unii colegi au aderat la această trădare deoarece se tem că vor rămâne fără mandat în caz de anticipate“, a explicat Ghimpu.

Sâmbătă, la o zi de la apariţia reformatorilor, aceştia au fost puşi la zid în cadrul Consiliului Republican al PL. Cinci deputaţi au fost excluşi din partid, iar în cazul miniştrilor şi viceminiştrilor formaţiunea şi-a retras susţinerea politică.

CHIRTOACĂ NU VA MERGE ÎMPOTRIVA UNCHIULUI

Nepotul lui Ghimpu, Dorin Chirtoacă a anunţat că nu va merge împotriva rudei sale. „Nu accept funcţia de preşedinte al PL. Nici nu am ştiut ce pun la cale. Am aflat când eram la Bruxelles. Am cumpărat de urgenţă biletul la avion şi am venit. Ce au făcut colegii mei este un act de mârşăvie. Singurul care trebuie să ramână la conducerea partidului este Mihai Ghimpu“, a declarat Dorin Chirtoacă.

„Trădătorii“ au acuzat că în interiorul partidului lipseşte democraţia. „În partidele democratice oamenii sunt ascultaţi de conducere, ei au dreptul la opinie, la iniţiativă, la critică. Au dreptul să aleagă şi să fie aleşi în baza meritocraţiei, dar nu a gradelor de rudenie şi a pupîn...ismului. În partidele nedemocratice, totalitare, de tip SRL-ist orice critică ori dezacord cu poziţia liderilor se soldează, în cel mai bun caz, cu demisia“, a comentat ministrul în exerciţiu al Apărării Vitalie Marinuţa.

Acum Vlad Filat este suspectat de Ghimpu de conspiraţie contra PL, el i-a antagonizat şi pe ceilalţi  parteneri, din PD. Igor Boţan, analist

IEŞIRE „DIRIJATĂ“

Sciziunea PL aminteşte de soarta Alianţei „Moldova Noastră“, condusă de fostul primar Serafim Urechean, care s-a disfiinţat după un scandal similar. „Situaţia cu PL ne demontrează ce fel de democraţie există în partide. PL numai liberal nu este ca doctrină şi comportament. Există doar un grup de interese, cu elemente de cumătrism şi nepotism“, crede istoricul Anatol Ţăranu, fost deputat AMN. Analistul mai susţine că această criză i-ar putea scoate  pe liberali din viitoarea cursă electorală. Totul depinde de capacitatea liderilor de a minimaliza consecinţele. „PL a pierdut mai mult de jumătate din fracţiunea parlamentară, jumătate din miniştri şi viceminiştri şi o bună parte din liderii locali“, adaugă Ţăranu.

Juristul Teo Cârnaţ, liberal până acum un an, sugerează că ieşirea de zilele trecute este dirijată „de forţele care doresc să formeze guvernul“, dar pe fundalul unui val de critici din interior. „Orice democraţie presupune libertatea gândirii şi a expunerii, dar felul cum a condus Ghimpu şedinţa Consiliului de sâmbătă demostrează modul în care acesta ia decizii în cadrul formaţiunii. Înainte de a exclude «răzvrătiţii» din partid, trebuia să le ofere posibilitatea să se expune“, a menţionat Cârnaţ.

În partidele democratice oamenii sunt ascultaţi de conducere, ei au dreptul la opinie, să aleagă şi să fie aleşi în baza meritocraţiei, dar nu a gradelor de rudenie şi a pupîn...ismului Vitalie Marinuţa, ministrul în exerciţiu al Apărării

În opinia analistului Igor Boţan, Partidul Liberal nu ar fi existat fără Dorin Chirtoacă. „Mihai Ghimpu este cel care a menţinut cumva Partidul Reformei din anul 1998 până în 2005, umblând cu ştampila în buzunar. Doar apariţia lui Dorin Chirtoacă a inspirat încredere şi a permis acestui partid să atragă alegătorii PPCD şi să ajungă în Parlament. Ceea ce s-a întâmplat ulterior arată însă că acest partid a fost şi este foarte slab. Mihai Ghimpu are meritele sale, dar probabil s-a comportat ca stăpânul partidului, de vreme ce un asemenea grup s-a răzvrătit“, comentează analistul.

SITUAŢIE RISCANTĂ

Totuşi, Boţan califică drept copilărească răzvrătirea grupului. „Chiar nu citesc ei istorie. Nu ştiu cum se fac ei asemenea lucruri?“, se întreabă expertul, care sugerează că puteau să o facă după ce votau Guvernul. Nici ieşirile publice ale liderului PL nu sunt bine văzute de expert. „Ceea ce vorbeşte în public Mihai Ghimpu nu face cinste nici partidului, nici celor care au plecat şi nici lui personal. Cum poţi să zici că ar fi nişte oameni lipsiţi de calităţi, după ce au stat alături de tine atâta timp? E un lucru trist“, continuă Boţan.  

Potrivit analistului, actuala situaţie este riscantă pentru toţi cei implicaţi în procesul politic, mai ales pentru premierul desemnat Vlad Filat. „Acum Vlad Filat este suspectat de Ghimpu de conspiraţie contra PL, el i-a antagonizat şi pe ceilalţi  parteneri, din Partidul Democrat. E încă prematur să prognozăm ce se va întâmpla. Sunt prea multe necunoscute“, a mai declarat Igor Boţan.

Unii la stânga, alţii la dreapta

Comentatorul politic Valentin Dolganiuc susţine că în acest moment Vlad Filat are asigurate cele 51 de voturi pro, altfel preşedintele Nicolae Timofti nu l-ar fi desemnat premier. „PL va rămâne în picioare, cu Ghimpu în frunte. Cei care au plecat nu vor avea capacitatea de a crea o altă formaţiune politică. Cred că ei se vor regăsi în alte partide politice parlamentare, până la sfârşitul acestui mandat“, prognozează comentatorul. „Argumentul acestui grup de reformă este unul plauzibil. Partidul Liberal demult trebuie reformat, fiindcă formaţiunea a preluat electoratul unionist, pro-european, iar astăzi ideea românească este descoperită. PL nicidecum nu se ridică la nivelul aşteptărilor, nici cu Ghimpu, nici cu Chirtoacă“, explică Dolganiuc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite