Moscova vrea denunţarea Tratatului cu Turcia. „Rusia nu va mai garanta hotarele stabilite în Europa după război”
0Deputaţii ruşi vor denunţarea Tratatului cu Turcia semnat la Moscova, iar experţii ruşi susţin că dacă Vladimir Putin va accepta solicitarea, Rusia nu va mai fi stat garant privind păstrarea graniţelor stabilite după al Doilea Război Mondial în Europa.
Publicaţia rusă „Izvestia” a intrat în posesia unei scrisori semnată de mai mulţi deputaţi ruşi care cer liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, şi ministrului de Externe, Serghei Lavrov, denunţarea Tratatului cu Turcia semnat în 1921 la Moscova. „În condiţiile creşterii pericolului agresiunii turceşti, noi trebuie să pregătim posibilităţile pentru a revizui toate acordurile ruso-turceşti care sunt în dezavantajul statului nostru”, a declarat pentru sursa citată unul din autorii iniţiativei, Serghei Obuhov.
Solicitarea deputaţilor care au semnat scrisoarea este susţinută şi de deputaţii formaţiunii „Spravedlivaia Rossia” (n.r. - „Rusia Dreaptă”). Astfel, reprezentantul Dumei de Stat de la Moscova, Oleg Paholkov se arată convins că Tratatul cu Turcia a fost convenit în dezavantajul Rusiei. „Turcii trebuie educaţi. Nimic nu este veşnic. Măsura privind denunţarea tratatului este una normală. În acest sens avem susţinerea Armeniei. Nu ştiu dacă denunţarea Tratatului va vaea putere juridică, însă pretenţiile noastre teritoriale sunt corecte”, a afirmat Paholkov.
În acelaşi timp, doctorul în ştiinţe din cadrul Institutului economiei mondiale şi relaţiilor internaţionale, Viktor Nadein-Raevski a comentat pentru Ria.ru această iniţiativă. Potrivit expertului rus, denunţarea Tratatului ar putea aduce în atenţia opiniei publice problema garantării de către Rusia a graniţelor stabilite în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. „Acest acord privind sistemul internaţional de securitate reprezintă un document care se referă la stabilirea graniţelor chiar dacă Rusia nu are hotar comun cu Turcia. Noi am semnat în cadrul OSCE un acord privind sistemul internaţional de securitate şi suntem stat garant al graniţelor stabilite după război. Trebuie de analizat această iniţiativă din perspectiva normelor de drept internaţionale. Această decizie ar putea acutiza şi mai mult situaţia din regiune”, a adăugat nadein-Raevski.
Prin Tratatul semnat cu Turcia, Rusia recunoştea graniţele stabilite ale acestei ţări. Acordul a fost adoptat fără participarea Azerbaidjanului, Armeniei şi Georgiei, dar stabilea graniţele acestor state cu Turcia.